Modern tarımın basamağı mekanizasyon

AYD Tarım Kahramanmaraş Bölge Bayii Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yalçın Dedeoğlu, ülkemizde büyüyen ve gelişen tarım, tarımda makineleşmenin önemi ve yararları konularında gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Nisan 2019 09:51
Modern tarımın basamağı mekanizasyon

Makineleşmeyle birlikte iş yükünün azalması, tarım alanlarının genişletilmesi, üretim miktarlarında artış ve verimlilik konularında vurgu yapan AYD Tarım Makineleri Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yalçın Dedeoğlu; “Tarımda makineleşme demek insan gücü yerine makine kullanımı demektir. Ülkemizin büyüyen, gelişen yapısı, sanayileşme de insan gücüne olan ihtiyaç, köylerden şehirlere olan göç gibi sebeplerden dolayı tarımda çalışan insan sayısını azaltması makineleşmeyi hızlandırmıştır. Tarım faaliyetlerinde toprağın ekime hazırlanması, ürünlerin ekilmesi, sulama, gübreleme, ilaçlama ve ürünlerin hasat edilmesi gibi işlemlerin tümünde çeşitli makine, alet ve donanımlarından yararlanılmaktadır. Yapılan araştırmalar son 10 yılda makineleşmenin çok ciddi şekilde arttığını göstermektedir. Makineleşme ile çayır, mera gibi araziler işlenerek tarım alanları genişletilmiştir üretim miktarlarında ve verimlerinde artış sağlanarak maliyetler düşmüştür. Kısaca tarım makineleri, faaliyetleri kolaylaştırır, emeğin verimin artırır aynı zamanda insana çalışma zevkini de vererek zor ve kirli işleri onun yerine yapar çiftçiliği cazip hale getirir” dedi.

Kahramanmaraş’ta yapılan tarım ve çiftçilerin verimliliği artırmak adına bilinçlenmelerini konularına değinen Dedeoğlu; “Kahramanmaraş ülkemizin tarım ekonomisine üretimleri ve ürettiği ürünü işlemesi ile ciddi katkı sağlamaktadır. Özellikle bahçe ve seracılık teşvikleri ile gelişen bu sektörlerde aile işletmeleri ile traktör ailenin bir parçası haline gelmiştir. Bahçe ve sera gibi dar alanlarda makine kullanma gerekliliği traktör sektörünün de gelişmesini sağlayarak ihtiyaca yönelik küçük yapıda, kompakt bahçe makineleri üretimi ile çiftçilerimizin işleri kolaylaştırılmıştır. Bahçe makineleri dendiğinde kendini kanıtlamış bir marka olan Kubota teknolojisi ve sağlamlığı ile sektörün en önemli makineleri arasında gösterilmektedir. 18 beygir ile 100 beygir güç aralığında bahçe serisi makineleri ile her kesim çiftçiye hitap etmektedir. Son yıllarda çiftçilerimizin bilinçlenmesi için il ilçe tarım müdürlüklerince seminer, tarla günleri, fuar gezileri gibi aktiviteler ile makineleri ve donanımları yakıdan inceleme, kullanma, verimliliğin artırılması, zararlılarla mücadele gibi birçok alanda farklı bölge çiftçileri ile fikir alışverişi yapılması sağlanarak çiftçilerimiz daha bilinçli hale getirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca tarım içerikli yayın yapan TV kanallarının artması da çiftçilerimizin bilinçlenmesi için önemli çalışmalardandır” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.