Milli Mücadelenin Kahramanlarından Doktor Mustafa

Şehid. Milli Mücadele Kahramanı. Maraş’ta 1882’de doğdu. Elbistan’lı Nakibzâde Ali Rıza Efendi’nin oğludur. İlk ve orta tahsilini Maraş’ta yaptı. Tıbbıyye-i Şâhâneden mezun oldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Şubat 2020 12:14
Milli Mücadelenin Kahramanlarından Doktor Mustafa

Elbistan belediye tabibi olarak görev yaptı. Birinci Cihan Harbine tabib olarak katıldı.

Fransız işgali haberine binâen kardeşi Eczacı Lütfi Beyle beraber Elbistan’a geçti. Sivas ile bağlantı kurdu. Elbistan Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyetinin gelişmesinde öncülük etti. Maraş Elbistan arası mıntıkalarda çete oluşturdu silah temini için çalıştı. Maraş harbinin her aşamasında bilfiil görev aldı.

Ümitsizliğin baş gösterdiği günlerde şehir eşrafının tavsiyesi ile Fransız komutanı ile görüşme yapmak üzere 10 Şubat günü yakın arkadaşı Balcıoğlu Mehmet’i de yanına alarak düşman tarafına geçti.

Arslan Bey durumu haber aldığında Doktor Mustafa’nın engellenmesi için cemiyet üyelerine haber gönderirse de geç kalmıştır.

Doktor Mustafa ile Balcıoğlu Mehmet’in Alman hastanesi dışında cesetleri bulunduğunda ise farklı söylentiler ortaya atılır.

Bir söylenti Doktor Mustafa ve arkadaşının Alman hastanesine vararak Doktor Laymen ve General Keret’le görüştükleri, aralarında karar birliğine vardıkları, ayrılışları sırasında ise Ermenilerin Hınçak komitesinden Doktor Artin ve Eczacı Leon tarafından kurşunlanarak şehit edilip cesetlerinin dışarı atıldığı yönündedir. Bir diğer söylenti ise düşmanla görüşmesini engellemek isteyen Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyeleri tarafından öldürüldüğü yönündedir.

Sebep her ne olursa olsun yüreği memleket sevgisi ile dolu olan Doktor Mustafa’yı rahmetle anıyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.