Milli Mücadele kahramanlarından Yörük Selim

Şehid. Milli Mücadele Kahramanı. İnebolu’da 1882’de doğdu. Babası Mustafa Efendi, annesi Nefise Hanımdır. Aile Yörüktür. Harp Okulu’nu bitirdi. Balkan ve Birinci Dünya Savaşlarına katıldı. Enver Paşa’dan etkilenerek İttihatçı subaylar arasına katıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Şubat 2020 16:59
Milli Mücadele kahramanlarından Yörük Selim

Şehid. Milli Mücadele Kahramanı. İnebolu’da 1882’de doğdu. Babası Mustafa Efendi, annesi Nefise Hanımdır. Aile Yörüktür. Harp Okulu’nu bitirdi. Balkan ve Birinci Dünya Savaşlarına katıldı. Enver Paşa’dan etkilenerek İttihatçı subaylar arasına katıldı. Yüzbaşılığa kadar yükseldi.

İstanbul’da Zehra Hikmet Hanımefendi ile evlendi. Orta Asya’da bulunan Nuri Paşa’dan bir davet alır. Bu davet vatan içindir. Arkadaşları ile birlikte hiç düşünmeden bu daveti kabullenirler. İttihat Terakki’nin eski muhasibi Celal (Bayar)’a  gidip durumu anlatırlar. Orta Asya’da, Turan’da Enver ve Nuri Paşaların yakacağı meşale Anadolu’yu da aydınlatabilir. Celal (Bayar) onlara şu öneride bulunur:

“Size para veririm, Orta Asya’ya da gidersiniz. Ama döndüğünüzde Anadolu’yu bıraktığınız gibi bulamayabilirsiniz. Onun için siz en iyisi Anadolu’ya, Mustafa Kemal’in yanına gidin. Talat Paşa’nın emridir”

Bu tavsiye ile Sivas Kongresi’nin arefesinde Mustafa Kemal Paşa’ya ulaşılır ve bağlılıklarını belirterek hizmet beklediklerini belirtirler.

Sivas’ta yakın çevresi ile Kongre hazırlıklarını yürütmekte olan Mustafa Kemal Paşa bu genç subaylardan önceleri şüphelenir. Enver Paşa’nın casusu olabileceklerini düşünür. Sonrasında ise onlara güven duyarak samimiyetlerine inanır.

Maraş’ta işgalci Fransız ve Ermenilerin Müslüman Türk halkına yaptıklarının Sivas’da duyulması üzerine bizzat Mustafa Kemal Paşa tarafından görevlendirilerek Kılıç Ali ile birlikte Maraş’a gönderilir.

Göksun’a gelerek milis teşkilatını kurar. Maraş’ta savaşın başlaması üzerine 70 kadar silahlı Çerkes süvarisi ile 6 Şubat 1920’de Cancık Mağarası istikametinden Maraş’a girer. İslahiye’den gelen Fransız yardım kuvvetlerini durdurur. Emrindeki Çerkes süvariler ile Maraş’ın düşman işgalinden kurtuluşuna dek savaşır.

Antep cephesine katılır. Yaralı olarak Maraş’a getirilir. Alman Hastanesinde tedavi görür ise de kurtarılamaz. 12 Ağustos 1920’de vefat eder. Cenazesi Maraş Ulu Camiinden kaldırılır. Maraş’ta adı bir mahalleye verilmiştir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.