Milli Mücadele kahramanlarından Yakup Hamdi Ağa (Paşo Ağa)

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Maraş’ta 1887’de doğdu. Babası Süleyman Ağa’dır. Maraş Pazarcık bölgesinde bulunan Atmalı aşiret reisidir.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Şubat 2020 16:56
Milli Mücadele kahramanlarından Yakup Hamdi Ağa (Paşo Ağa)

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Maraş’ta 1887’de doğdu. Babası Süleyman Ağa’dır. Maraş Pazarcık bölgesinde bulunan Atmalı aşiret reisidir. Bölgede hatırı sayılır bir güç sahibidir. Nüfuz alanı Pazarcık merkez, Kızkapanlı, Sadakalar, Kizirli, Tilkiler, Turunçlu, Mahkanlı, Akçalar, Kurtdere, Gölbaşı’nın bazı köyleri ile birlikte Elbistan Karahasanuşağı, Türkören, Doğanşehir Kapıdere, İslahiye Atmalı köyü, Nurdağı Şatırhöyük, Gaziantep Kızkapanlı, Afşin Türkçayırı, İncirli vs.dir. İşgal öncesi İngiliz Gizli Servis Ajanı Binbaşı E.W.C Noel Yakup Hamdi Paşa ile görüşerek yanından memnun bir şekilde ayrılır.

Bir taraftan İngilizlerle birlik olduğu intibaını verirken diğer yandan 4 Eylül 1919’da Sivas’ta yapılan kongreye telgraf çekerek bağlılık sözü verir. 15 Eylül 1919’da ise Pazarcık Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kuranlar arasında yer alır.

Fransız işgalini kabul etmesi durumunda jandarma komutanlığı sözü veren Agop Hırlakyan’ın damadı Karlozoğlu Osep’in yakalanmasını sağlar ve Fransız işgali sürecinde Antep Maraş yolunu kontrol altında tutarak Fransız birliklerini bozguna uğratır. Bölge çarpışmalarında da Kılıç Ali ile birlikte hareket eder.

Maraş’ın kurtuluşundan sonra kayınbiraderi olan Sinemilli aşireti reisi Tapo Ağa ile birlikte Antep’in de yardımına gider.

Kurtuluş Savaşında gösterdiği üstün hizmetlerinden dolayı “Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası” ile taltif edilir ve 1. dönem Maraş milletvekili olarak Ankara’ya çağrılır. 1 Ocak 1948’de vefat eder.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.