Milli Mücadele kahramanlarından Vezir Hoca (Mehmet Alparslan)

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. 1882’de Maraş’ta doğdu. Aslen Cerit aşiretinden olup, ailesine Maraş’ta Vezirler denir. Asıl ismi Mehmet’tir. Babası ilmiye sınıfından Mehmet Eşref Efendi, annesi Zehra Hanım’dır. Rüştiyeyi Maraş’ta okur.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Şubat 2020 16:53
Milli Mücadele kahramanlarından Vezir Hoca (Mehmet Alparslan)

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. 1882’de Maraş’ta doğdu. Aslen Cerit aşiretinden olup, ailesine Maraş’ta Vezirler denir. Asıl ismi Mehmet’tir. Babası ilmiye sınıfından Mehmet Eşref Efendi, annesi Zehra Hanım’dır. Rüştiyeyi Maraş’ta okur. Bektutiyye Medresesi müderrisi Mehmet Efendi’den dini ilimler tahsil eder. Sonra tahsilini ilerletmek için Haleb’e gider. Halep’te Urfa’lı Şeyh Hüseyin Efendi ve Büyük Fakih Şeyh Zerka gibi alimlerden istifade eder. İlim öğrenir. Daha sonra İstanbul’a gider. Fatih Dersiamlarından Ferezli Hacı Eyyup Efendi’nin ders halkasına dahil olur. 1328’de bu zattan icazet alır. Kadılkudata girer. Fakat Harb-i Umumi çıkınca mektep kapatılır. O da memleketine döner. Darülhilafe müderrisliğine başlar.

Otuzbin kıta şiiri ezberine alır. Elmalılı Hamdi Yazır’ın öğrencilerindendir. Mehmet Akif’le de çok yakın arkadaşlıkları vardır.

Bayrak Olayı’nın ardından Fransızların ve Ermenilerin bu yenilgiyi hazmedemeyeceğini ve Müslüman halka baskı ve zulmün artacağını düşünür ve bunu çeşitli ortamlarda dile getirir. Artık teşkilatlanmak gerektiğine inanır. Kayabaşı teşkilatını kurar ve başına geçer. Harp çıktığında oluşturduğu çetelerle bizâtihi Kayabaşı’nda çarpışır. Hiçbir şekil mevziini bırakmaz. 11 Şubat gecesi düşmanın kaçması ile şehirde kalan Ermenilerin silahlarının toplanması için oluşturulan heyette görev alır.

Maraş harbi sonrası başta Antep olmak üzere civar illerin kurtuluş harplerine katılır. Savaş sonrası Ankara’ya çağrılır ve iltifat görür.

Hem iyi bir hoca, hem de kahraman bir insandır. Savaş sonrasında Çiçekli Camiinde fahri imamlık, yapar. Göksun müftülüğünden emekli olur. 90 yaşında iken 15 Mart 1972’de vefat eder.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.