Milli Mücadele kahramanlarından Tekyenişinzade Mustafa Efendi

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Maraş’ta 1893’de doğdu. Babası Ömer Efendi, annesi Fatma Hatun’dur. Çavuş Hafız Mehmet Efendi’nin küçük kardeşidir. Halep Askeri Baytar mektebine bir süre devam etmiştir.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Şubat 2020 16:47
Milli Mücadele kahramanlarından Tekyenişinzade Mustafa Efendi

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Maraş’ta 1893’de doğdu. Babası Ömer Efendi, annesi Fatma Hatun’dur. Çavuş Hafız Mehmet Efendi’nin küçük kardeşidir. Halep Askeri Baytar mektebine bir süre devam etmiştir. Savaşın başlamasıyla okul kapatılmış, ordu dağılmış olduğundan memleketine döner.

İngilizlerin Maraş’ı terk etmesinden sonra Fransız birliklerini Aksu köprüsünde durdurmaya çalışan gurubun öncülerindendir.

Kendi mahallesi olan Alemli (şimdiki adı Sakarya) Mahallesinde mücadeleye katılır. Kuyucak’taki Hırlakyan’ın evine giren gurubun da başında yer alır.

Çatışmaların başladığı ilk günlerde Ermenilerin aşırı taşkınlık göstermeleri üzerine abisi Çavuş Hafız Mehmet’le birlikte anne babalarını ve aile fertlerini alarak Kerhan (Ulutaş, Sarıkızlı) mevkiinde bulunan bağlarına götürürler. Bundan sonra daha bir gönül huzuru içerisinde çatışmalarda yer alır.

03 Ekim 1953’de vefat eder.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.