Milli Mücadele kahramanlarından Tekyenişinzade Çavuş Hafız Mehmet Efendi

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Maraş’ta 1886’da doğdu. Babası Ömer Efendi, annesi Fatma Hatun’dur. Medrese eğitimi alarak Hafız oldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Şubat 2020 16:43
Milli Mücadele kahramanlarından Tekyenişinzade Çavuş Hafız Mehmet Efendi

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Maraş’ta 1886’da doğdu. Babası Ömer Efendi, annesi Fatma Hatun’dur. Medrese eğitimi alarak Hafız oldu. Şehrin Fransızlara ve Ermenilere karşı vermiş olduğu milli mücadelede Alemli (şimdiki adı Sakarya) Mahallesinde çetelere önderlik etti. Mıllış Nuri yakın arkadaşıdır ve çarpışmalara birlikte katılmışlardır.

Çatışmaların başladığı ilk günlerde Ermenilerin aşırı taşkınlık göstermeleri üzerine kardeşi Mustafa ile birlikte anne babalarını ve aile fertlerini alarak Kerhan (Ulutaş, Sarıkızlı) mevkiinde bulunan bağlarına götürürler. Anne ve babalarının ellerini öpüp şehre dönecekleri zaman Annesi Fatma Hatun her iki evladını da bağrına basarak; “Oğullarım ben sizleri bugünler için büyüttüm. Şimdi düşmanla savaşmaya gidiyorsunuz. Savaşmadan gelirseniz hakkımı helal etmem. Gidin düşmanları kovun. O zaman hakkımı helal ederim. Savaşta ölürseniz şehitsiniz, kalırsanız gazi. Allah yardımcınız olsun” der.

Kılıç Ali Paşa ile de görüşen Hafız Mehmet şehrin çeşitli yerlerinde çatışmalara katılır. Maraş’ın kurtuluşundan sonra Ankara hükümetinden gelen heyete Arslan Bey ile birlikte kurtuluş savaşı ile ilgili bilgiler verir.

İstiklal Madalyası sahibidir. 14.04.1980’de vefat eder. Aile günümüzde Tekyenişinden bozulma “Tekinşen” soyadını taşımaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.