Milli Mücadele kahramanlarından Senem Ayşe

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Maraş savunmasının simge isimlerinden. Babası Haveydi aşiretinden Yusuf Ağa, annesi ise Senem’dir. Aile Adıyaman’dan göç ederek Maraş’ın Duraklı mahallesine yerleşir.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Şubat 2020 16:21
Milli Mücadele kahramanlarından Senem Ayşe

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Maraş savunmasının simge isimlerinden. Babası Haveydi aşiretinden Yusuf Ağa, annesi ise Senem’dir. Aile Adıyaman’dan göç ederek Maraş’ın Duraklı mahallesine yerleşir. Ayşe 1879’da burada doğar. Kardeşi Hasan güreşlerde gösterdiği yiğitlik ile Senem Hasan diye anılırken kendisi de Senem Ayşe olarak ad alır. Gelinlik çağına erdiğinde amcasının oğlu Mehmet Ramo ile evlenir. Tek çocukları Ökkeş de Duraklı da dünyaya gelir.

Şehrin düşman işgaline uğraması ve şehir içi çatışmaların başlaması ile aşiretine mensup çetelerle çatışmalara katılan Mehmet Ramo Duraklı mahallesinde savaşın 5. günü şehitlik mertebesine ulaşır. Haber eşine ulaştığında koşup gelen Senem Ayşe yiğidinin başucuna dikilirken gözlerinden yaşlar akıtmaya utanır. Ani bir kararla yiğidinin kanlı şalvarını ve cepkenini alarak üzerine giyinir. Fişekliğini çıkarıp kuşanır ve kanlara bulanmış silahını omuzlar. Gözlerini havaya dikerek:

 -Senin ve şehit yoldaşlarının intikamını almadan evime girmek bana haram olsun, diye haykırıp savaşçı çetelerin arasına katılır.

Harpten sonra kendi geçimini kendi yaparak bir oğluyla hayatını sürdürdü. Erkek elbisesi giyip, erkek gibi yaşadı. 8 Şubat 1954’de yokluk içinde Duraklı mahallesindeki evinde vefat etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.