Milli Mücadele kahramanlarından Şekerci Ökkeş (Ökkeş Şeker)

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Maraş’ta 1904’de doğdu. Baba adı Halil, ana adı Huri, bilinen adıyla Hürü Ana idi.  Şehir önce İngilizler, sonra Fransızlar tarafından işgal edildiğinde henüz 16-17 yaşlarındaydı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Şubat 2020 16:40
Milli Mücadele kahramanlarından Şekerci Ökkeş (Ökkeş Şeker)

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Maraş’ta 1904’de doğdu. Baba adı Halil, ana adı Huri, bilinen adıyla Hürü Ana idi.  Şehir önce İngilizler, sonra Fransızlar tarafından işgal edildiğinde henüz 16-17 yaşlarındaydı. Tıpkı anası gibi pehlivan yapılıydı. Yiğitliği ile meşhur olanlardandı. Köstek çivisini elinde tutup bir vurmaya tahtaya geçirebilecek güçteydi.

Belediye çarşısında şekercilik yaptı. Fransızların gelişi ile Ermenilerin tehditlerini artırdığını gözleri ile gördü ve yaşadı.

Bayrak olayının yaşandığı gün o da Ulu Camide idi. Ay-yıldızlı bayrak kaleye çekildikten sonra toplulukla birlikte Hükümet konağına yürümüş ve  “Fransızları istemiyoruz. Memleketimizden çıkıp gitsinler” diye bağırmıştı.

Şehir içi çatışmalar başladığında abdest alıp iki rekat namaz kıldı. Silâhını kuşanıp annesine:

“-Ben gidiyorum. Ölürsem şehit düşersem gazi olurum” dedi.

Annesi yanından hiç ayırmadığı hamailini çıkarttı, oğlunun boynuna takarken de;

“-Yarabbi! Bir tek evlâdımı sana emanet ediyorum. Meleklerinle onu koru!” diye dua etti.

Savaşın sonuna kadar muharebelere en önde iştirak etti. Şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun ardından oluşturulan Akıncı Müfrezelerine gönüllü olarak katılarak Antep savunmasına ve Şam savaşlarına da iştirak etti.

Savaş’tan sonra Fatma hanımla evlendi. Bir süre Osmaniye’de şekercilik yapsa da şekerciliği Ulu Caminin kuzeyinde, Belediye Çarşısında yaptı. Ömrünü bu çarşıda tamamladı. 17 Aralık 1980’de vefat etti

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum