Milli Mücadele kahramanlarından Said Yalçın

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. 1903’de Maraş’ta doğdu. Şeyh Ali Sezai Efendi ailesi olan Emirabdülcelilzadelerdendir. Babası Mülazımzade Mehmet Efendi, annesi Fatma Hanım’dır. Ailecek Maraş’ın Pazarcık ilçesine yerleşirler.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Şubat 2020 16:19
Milli Mücadele kahramanlarından Said Yalçın

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. 1903’de Maraş’ta doğdu. Şeyh Ali Sezai Efendi ailesi olan Emirabdülcelilzadelerdendir. Babası Mülazımzade Mehmet Efendi, annesi Fatma Hanım’dır. Ailecek Maraş’ın Pazarcık ilçesine yerleşirler. Maraş işgal edildiğinde Pazarcık’ta da Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin kuruluş çalışmaları başlatılır. Bölgede nüfuzlu ve sevilen bir isim olan Mülazımzade Mehmet Efendiye de teklif götürüldüğünde Mehmet Efendi ilerleyen yaşı dolayısıyla yeterince faydalı olamayacağını düşünerek;

-Oğlum Said’i vatana hizmet yolunda, evvel Allah sonra sizlere emanet ediyorum der.

Mülazımzade Said daha 16 yaşında iken Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti müteşebbis heyetine dahil olur. Çatışmalara katılır. Antep’ten gelen yardım birliklerinin Maraş’a ulaşmaması için çaba gösterir. Maraş kurtulduktan sonra da 250 kişilik milis kuvveti ile Antep savunmasına katılır. Sarımsaktepe –Düztepe- Kurbanbaba mevkilerini müdafaa eder.

Savaş kazanıldıktan sonra TBMM tarafından İstiklal Madalyası ile onurlandırılır. Soyadı kanunu ile “Yalçın” soyadını alır. Maraş’a yerleşir. 9 Mayıs 1987’de vefat eder. Mezarı Şeyhadil Mezarlığında Şeyh Ali Sezai Efendinin yanıbaşındadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.