Milli Mücadele kahramanlarından Muallim Hayrullah

Şehid. Milli Mücadele Kahramanı. 1895’de Maraş’ta doğdu. Babası Yasinzâde Yüzbaşı Hacı Ali Efendi, Annesi Habibe Hatundur.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Şubat 2020 11:54
Milli Mücadele kahramanlarından Muallim Hayrullah

Şehid. Milli Mücadele Kahramanı. 1895’de Maraş’ta doğdu. Babası Yasinzâde Yüzbaşı Hacı Ali Efendi, Annesi Habibe Hatundur. İlk ve orta öğrenimini Maraş’ta tamamladıktan sonra İdadi tahsili için Halep’e gider. İdadi (lise) tahsilinden sonra yüksek tahsil için İstanbul’a gitmiştir.

İstanbul’da mühendislik öğrenimini yaparken siyasi bir olaya karıştığı için II. Abdülhamid tarafından Mısır’a sürüldü. II. Meşrutiyetin ilanından sonra Halep’e döndü. Halep sultanisi Ulum-u Riyaziye muallimliğini kazanmış olmasına rağmen tayinini Maraş’a istedi.

Maraş’ta muallim olarak görev yaparken Tekke şeyhi Selim Dede’nin üvey kızı Ayşe Hanımla evlendi.

Şehrin işgali üzerine çok müteessir olarak kendini evine kapatır. Fransızların geleceği haber alınınca ailesi ile helalleşip teşkilatlanma çalışmalarına katılmak üzere şehirden ayrılır. Elbistan civarından silah temin ederek bir çete gurubu oluşturur ve Pazarcık tarafına geçerek Antep-Maraş yolu üzerinde faaliyet göstermeye başlar.

Adana’dan Maraş’a yardıma gelen Fransız kuvvetlerini Bababurun mevkiinde 7 Ocak 1920’de karşılayan çetelerin başında yer alır. Bu çarpışmalarda baldırından yaralanır ve tedavi edilmek için önce Pazarcık’a sonra da ismi gizlenerek Antep’e götürülür.

Maraş’ın düşman işgalinden kurtuluşundan sonra güvenlik nedeniyle sedye üzerinde Maraş’a getirilir. Bir süre sonra yarası azar. Alman Hastanesi’ne kaldırılır. Kurtarılamayarak burada vefat eder. Hastanede Ermeni doktor Artin tarafından zehirlendiği de söylenir.

Vefâtı bütün şehri üzüntüye boğar. Cenâzesine tüm Maraşlı katılır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.