Milli Mücadele kahramanlarından Karamanlı Fakısı Hacı Hasan Efendi

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Maraş’ta 1868’de doğdu. Babası İlyas Efendi, annesi Şerife Hatundur. Ailesi beylikler döneminde Konya Karaman’dan gelerek Maraş’a yerleşmiş ve Karamanlı mahallesini oluşturmuştur.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Şubat 2020 11:42
Milli Mücadele kahramanlarından Karamanlı Fakısı Hacı Hasan Efendi

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Maraş’ta 1868’de doğdu. Babası İlyas Efendi, annesi Şerife Hatundur. Ailesi beylikler döneminde Konya Karaman’dan gelerek Maraş’a yerleşmiş ve Karamanlı mahallesini oluşturmuştur. Ailenin bir kolu da Bertiz yaylasına yerleşerek Karamanlı köyünü kurmuştur.

Medrese eğitimini Şam’da alır. “Karamanlı Fakı’sı” diye ünlenir.

Şehrin işgal edilmesi üzerine öğrencilerinden ve çevresinden oluşturduğu çetelerle mücadelede yer alır. Kendisi de bizzat çetelerinin başında muharebelere katılır. Kızı Fatma çatışmalarda şehit olur. Şehrin kurtuluşunda aktif rol oynar. Önemli bir mevzii olan Karamanlı câmisini harb süresince terk etmez. Celâdeti, şecaatı ile herkesi kendine hayran bırakır.

Maraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun ardından çeteleri ile birlikte Antep savunmasına da katılır.

Tek Parti döneminde çocuklara Kuran dersi verdiği için gözaltına alınır, sorgulanırsa da yılmadan hizmetini devam ettirir. 3 Eylül 1961’de vefat eder. Mezarı Şeyh Adil mezarlığındadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.