Milli Mücadele kahramanlarından Karadağ, Hüsamettin

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Bitlis’de 1889’da doğdu. Babası Mehmet Tevfik Efendi, annesi Nafize Hanımdır.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Şubat 2020 11:35
Milli Mücadele kahramanlarından Karadağ, Hüsamettin

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Bitlis’de 1889’da doğdu. Babası Mehmet Tevfik Efendi, annesi Nafize Hanımdır. İstanbul Öğretmen Okulu mezunu olan baba Mehmet Tevfik Efendi Bitlis’te görev yaptığı yıllarda oğlu dünyaya gelmiştir. İstanbul Veteriner Fakültesini bitirir ve Yedek Subay Veteriner olarak görev alır.

I. Dünya Harbinde görev almadığı cephe yoktur. Savaşın son yıllarında Yemen’de görev yapmakta iken Mondros mütarekesi sonrası bin bir zorlukla yurda döner.

İlk evliliğini Balıkesir doğumlu Cemile Hanım ile yapar. Cemile hanım ile olan evliliğinden 1912’de Ömer Naci dünyaya gelir.

Baytar Müdürü olarak Maraş’ta görev yaptığı yıllarda şehir önce İngilizler, ardından da Fransızlar tarafından işgal edilir.

Fransız Guvernörü Andre Mutasarrıflıktan bir oda talep ettiğinde onun odası boşaltılarak Fransız komutanına tahsis edilmiştir.

Bayrak Olayına katılanlar arasında o da vardır.

Savaş sonrası Maraş milli mücadelesini kaleme alır ve yayınlanması için vilayete teslim eder.

Maraş’tan ayrıldıktan sonra Mersin’e yerleşir. Soyadı kanunu ile “Karadağ” soyadını alır. İçel (Mersin) Veteriner Müdürü olarak görev yaptığı 1943 yılında eserinin özet kısmını kendi imkanı ile “İstiklal Savaşında Maraş” adıyla yayınlar.

Mersin’de 06.12.1949’da vefat eder. Mezarı Mersin’dedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.