Milli Mücadele Kahramanlarından Gıvrak İbrahim

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Kertmen’de 1869’da doğdu. Babası İbiş Ağa, annesi Huri kadındır. Bölgede iş bitiren, sevilip sayılan bir isim olur. “Gıvrak” lakabı da bu özelliğinin sonucudur.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Şubat 2020 17:03
Milli Mücadele Kahramanlarından Gıvrak İbrahim

Şehrin düşman işgaline uğradığı günlerde dağda kaçak durumdadır. Şehir içi çatışmalara katılmasa da Zeytun Ermenilerinin önünde durarak onların şehre yardıma gitmelerine engel olur.

Zeytun Ermenilerinin taşkınlıklarına son vermek için Albay Selahaddin Adil Paşa’nın komutasındaki 2. Kolordu görevlendirilir. Kolordu bünyesinde bölgeyi bilen sivil ve gönüllü bir birlik oluşturulmasına karar verilir ve başına da Gıvrak İbrahim getirilir. Çoğunluğu Gıvrak İbrahim’in cezaevi arkadaşlarından ve bölge halkından oluşan bu sivil birlik 25. Alay kıtaları ile birlikte 27 Haziran 1921 günü Zeytun’u muhasara altına alır. Zeytun’un kuzeydoğu cephesi olan Ayazdere tarafı Gıvrak İbrahim çetesi tarafından ele geçirilir. İsyancıların ele başıları 29 Haziran gecesi kışlanın batısındaki dereden kaçarak firar etmiş ama kışla Türk birlikleri tarafından ele geçirilmiştir.

Gıvrak İbrahim Antep savunmasına yardıma gidecek olan Akıncı birliklerinin de başında görev alır. Antep’te çatışmalara en önde katılır ve dizinden yaralanır. 1922’de de vefat eder.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.