milli Mücadele Kahramanlarından Evliya Efendi

Şehid. Milli Mücadele Kahramanı. Maraş’ta 1881’de doğdu. Babası Defter-i Hâkâni memuru Mustafa Bey, annesi Elife Hatun’dur.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Şubat 2020 16:46
milli Mücadele Kahramanlarından Evliya Efendi

Ailenin Maraş’a yerleşme tarihi oldukça eskidir. Muhtemelen ailenin ilk büyüğü bir şeyh efendidir. Dulkadirli beyleri bu şeyh efendi için bir cami ve tekke-zâviye yaptırmıştır. Camii merkezli bir mahalle oluşturan ailenin “Evliya” lakabı alışı da bu tarikat şeyhine binaendir. Aileden çok sayıda ilim irfan sahibi çıkmış ve İstanbul’a giderek hizmet etmiştir.

Henüz beş yaşında iken Kuran-ı Kerimi ezberler. Rüştiye mektebini bitirerek Bektutiye medresesi müderrisi Mehmet Mümtaz Efendi’den Arapça dersleri alır. 1912’de Maraş Evkaf (vakıf) memurluğuna atanır. 1914’de Şerife hatun ile evlenir.

Maraş işgal edildiğinde bir protesto beyannamesi hazırlayarak 447 kişiye imzalatarak resmi görevlilere teslim eder. Müdâfaa-i Hukuk Cemiyetinde görev alır.  Harbin başlaması ile beraber kendi mahallesi olan Acemli semt başkanlığına seçilir. Şehiriçi çatışmaların başlaması ile iki cepheye ayrılan şehrin batı cephesi çeteleri ile beraber kendisine verilir. Harbin her aşamasında en önde yer alır. Birçok düşman cephesini düşürür. Bir bakıma efsaneleşir.

Harbin 16. gününde Taşhan’da şehid düşer. Şehadeti 4 Şubat 1920 Çarşamba günü olmasına rağmen nüfus kaydında vefat tarihi 14 Şubat 1920 olarak görülmektedir. Harp de evi yanar. Geriye bıraktığı şey 18 yaşında dul bir kadın ve iki yetim çocuk olur.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.