Küçük esnaf yok olursa ülke yok olur

Bakkallar Bayiler Ve Şekerciler Esnaf Odası Başkanı Şeref Özsoy 2018 yılının zor geçtiğini, ancak hükümetin bu durumların farkında olarak önlem aldığını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ocak 2024 12:51
Küçük esnaf yok olursa ülke yok olur

Basit usul vergi mükelleflerine kolaylıklar sağlayarak diri durmalarının sağlandığını belirten Özsoy; “2018 yılı ağustos ayına kadar esnafımız iyi durumdaydı. Ama ağustos ayında yaşanan ekonomik kriz saldırıları karşısında esnaflarımız bütün sektörlerde olduğu gibi etkilenmelere maruz kaldı. Bizim esnaflarımız ufak sermayeler ile çalışan insanlar. Bizim esnaflarımız gününü kurtardığı zaman ahilik kültürü ile şükredip evine gidiyor. Ahilik kültürü ile yetişen esnaflarımızın içerisinde şükürler olsun ki hain çıkmadı. Bizim esnaflarımız her zaman devletinin ve milletinin yanında oldu. Milletimizin refahı için ne gerekiyorsa sonuna kadar yaptı. Devletine bağlı ve bayrağına saygılı bir esnafımız var. Bizim her zaman birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerekiyor. Türk vatandaşları olarak ekonomi anlamında her zaman kazanmamız gerekiyor. Bunu yaparken kabuğumuzun dışına çıkmamız gerekiyor. Ekonomi kalkınmasını önce yerelden başlatıp sonra dünyaya yaymamız gerekiyor. Bizim her alanda birlik ve beraberliğimiz daim olsun, bozulmasın” dedi.

Kahramanmaraş’ın en büyük esnaf odalarından biri olduklarını belirten Özsoy; “Odamıza kayıtlı olan üye sayımız ortalama bin 800 esnafımız var. Kahramanmaraş’ımızın en büyük odalarından bir tanesiyiz. Ülkemizde yaşanan bütün ekonomik olumsuzluklara rağmen vatandaşlarımız yatırımların ara vermeden devam ediyor. Bizim odamıza kayıtlı üyelerimizin içerisinde terk edenden çok yeni kayıt aldık. Aslında bu durum bizim ekonomimizin sağlam temellere dayandığının göstergesidir” ifadelerini kullandı.

ŞEHİR EKONOMİSİ İÇİN YEREL ESNAFI TERCİH EDİN

Yerel ekonomide kalkınma olabilmesi için paranın içeride kalması gerektiğini belirten Özsoy, yerel esnaflara sahip çıkılması adına önemli mesajlar verdi. Özsoy açıklamalarında; “Kahramanmaraş’ımız tekstil ve metal mutfak sektörlerinde çok ciddi bir ivme yakaladı. Dünya çapında çalışan fabrikalarımız var ve bunlar Kahramanmaraş ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlıyorlar. Kahramanmaraş’ta azdan az çoktan çok ekonomimize katkı sağlayan çok fazla yatırımcımız var. Kahramanmaraş’ımızın bu fabrikalarında çalışan işçilerimizin hemen hepsi yerel marketlerimizden ve bakkallarımızdan alışveriş yapıyorlar. Bu tür eylemler devam ettiği sürece ekonomimizin temelinde herhangi bir problem yaşanmayacaktır. Şehir ekonomimize katkı sağlamak isteyen vatandaşlarımızın global ölçekli firmalardan vazgeçip yerel esnaflarımızı tercih etmeleri gerekiyor. Bizim esnafımızın en büyük rakipleri ulusal marketlerdir. Ulusal marketlerin en büyük rakipleri de yerel esnaflardır. Bu konuda vatandaşlarımızın ellerini vicdanlarına koyarak davranmaları gerekiyor. Bizim Kahramanmaraş halkımız esnafısınız sever ve bu konuda milliyetçi davranır. Küçük esnaf bir ülkenin omuriliğidir. Küçük esnaf yok olursa ülke yok olur” mesajını verdi.

BELEDİYE BAŞKANLARI HALKI YÜKSELTEN ADAMLAR

Belediye Başkanlarını ve diğer siyasetçileri esnaf ile iç içe görmek istediklerini belirten Özsoy açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Önümüzde büyük bir seçim heyecanı var. Belediye başkanları halkı yükselten adamlardır. Belediye başkanlarımızın ve adaylarımızın esnaflarımız ile iç içe olması gerekiyor. Bununla birlikte bütün siyasetçilerimizi milletimizin arasında görmek istiyoruz. Devletimiz esnaflarımıza çok büyük anlamda katkı sağlayacak faizsiz kredi verdi. Bu konu kesinlikle göz ardı edilmez. Bu kredilerden faydalanamayan esnafların tekrardan faydalanabilmeleri için bir çalışma yapılmalıdır. Bununla birlikte esnaflarımızın acilen bir sicil affına ihtiyacı vardır. Ufak tefek miktarlar yüzünden esnafımızın bir defa sicili bozulmuş ve bankalarda sicil kötü gözüküyor. Yıllar önce yapılmış ufacık bir hatanın bedelinin bu kadar ağır olmaması gerekiyor. Bu konuda yetkililerimizin bir an önce çalışma başlatması gerekiyor. Bu esnaflarımıza bir sıfırlama uygulaması gerekiyor. Esnaf ve sanatkâr kalkınırsa Türkiye kalkınır”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.