Kriz yok algı var

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Beşen ile ekonomi özel sayımızda bir söyleşi düzenledik.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Ocak 2018 16:32
Kriz yok algı var

Mehmet Beşen “Ben Türkiye’de ekonomik kriz olduğuna kesinlikle inanmıyorum. Ancak bazı şer odakları sürekli Türkiye’de kriz algısı oluşturmaya çalışıyorlar” dedi.

2017 yılını ekonomi ve siyasi anlamda değerlendirebilir misiniz?

AK Parti iktidarına gelinceye kadar ekonomimiz çok inişli çıkışlıydı. Çok fazla dalgalanmalar sonucunda Ülke olarak sürekli ekonomik krizlerle karşı karşıya kaldık ve büyük bedeller ödedik. AK Partinin 2002 yılında iktidara gelmesi ile güçlü bir ekonomi yönetimi oluşturuldu ve istikrarlı bir şekilde bugünlere geldik. 2008 yılında dünyada meydana gelen küresel ekonomik krizden birçok Ülke etkilenirken, Türkiye’mizin uyguladığı ekonomik politikadan dolayı dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi bu önemli kriz Ülkemizi adeta teğet geçmişti. Türkiye’nin bu istikrarlı yükselişi birilerini rahatsız etti ve sırası ile gezi olayları, 17-25 ve en son 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişimi yapılarak, Ülkemizin birlik ve beraberliğine yönelik bu eylemler, Allah’ın yardımı ve aziz milletimizin cesareti ile bertaraf edilerek bu planların boşa çıkmasıyla yolumuza aynı kararlılık ve azimle devam ediyoruz. Bugün dış güçlerin tertip ettiği, Ortadoğu’da gelişen olaylar Türkiye’mizi etkilemekte ve bizi bu ateş çemberinin içine doğru çekmeye çalışmaktadırlar. Bütün yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Hükümetimiz planladığı yatırımlara hiç bir şekilde taviz vermeden devam etmesi iş dünyası ve halkımız tarafından takdir görmüş, herkes taşın altına elini sokarak yatırım ve istihdam seferberliği hamlesi başlatarak ekonomiye büyük katkı sağlamıştır. Her şeye rağmen 2017 yılında ekonomimiz çok büyük gelişmeler kaydetti. Yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1’lik bir büyüme oranı yakaladık. İnşallah yılsonunda da yüzde 7’lik büyüme ile yılı kapatacağımıza inanıyorum. Bu büyümeden rahatsın olanlar negatif algı oluşturmaya çalışıyorlar ama bu çıkışlarının millette karşılık bulmadığının farkına vardılar. Türk ekonomisi sağlam bir şekilde yoluna devam ediyor. Ben, Türkiye’de ekonomik kriz olduğuna kesinlikle inanmıyorum. Ancak bazı şer odakları Türkiye’de sürekli kriz algısı oluşturma çabası içerisinde, fakat sağduyulu halkımız bunlara asla fırsat vermemektedir.

Kahramanmaraş’ın ekonomisini nasıl görüyorsunuz? İyi durumda denilebilir mi?

Türkiye ortalamasına baktığımız zaman şehir olarak çok iyi durumdayız. Tekstil, Enerji, metal, ayakkabı, kuyumculuk, gıda sektörü gibi çeşitliliğimiz var. Kahramanmaraş Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayan bir şehir. Hükümetimizin koymuş olduğu ekonomik hedefleri tutturan ve her geçen gün büyüyen Kahramanmaraş’ta, ekonomik anlamda bir sıkıntı görmüyoruz. Yeni yatırımlar bütün sektörlerde hızla devam ediyor. Şehrin yeni yatırım alanı, Tomsuklu OSB’nin faaliyete geçmesi ile yapılacak yatırımlarla Ülke Ekonomimize istihdama daha fazla katkı sağlayacaktır.

Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bir yandan da farklı sektörlerle Kahramanmaraş ekonomisinin çıtasını yükseltme arayışı ve çalışması içindeyiz. İnşallah önümüzdeki günlerde, Savunma Sanayimize, Kahramanmaraş’tan yapılacak yatırımlarla nasıl katkı sağlayabiliriz bunun çalışmalarını sürdürüyoruz.

Yıllardır sigorta sektörünün içerisindesiniz. 2017 yılında sigorta sektörü tercih edilen sektör oldu mu? 2017 yılında sektör ne durumdaydı?

Sigorta sektörü, Şehrin ve Ülkenin ekonomik kalkınmasına paralel gelişen ve büyüyen sektördür. Bu anlamda Kahramanmaraş’ımız ve Ülkemizde bu şekilde kalkınmaya devam ettiği müddetçe Sigorta sektörüne ihtiyaç ve büyüme devam edecektir. İnşallah 2017 yılında olduğu gibi 2018’de sektörümüz açısından iyi bir yıl olacaktır.

Şehirde orta ölçekli işletmelerin gelişmesi için faaliyetleriniz var mı? Odanın bu konuda çalışmaları nelerdir?

Elbette, bizim çok acil bir şekilde gelişmekte olan orta ölçekli kobilerden oluşan sektörleri bir araya toplayarak büyük bir karma OSB alanları oluşturma gayreti içerisindeyiz. Bunun yanında Kahramanmaraş'ta tarım sahaları ve hayvancılığı daha da geliştirerek kurumsal firmalar oluşturmamız şehrin ekonomisine ve Ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayacaktır. Kahramanmaraş AK Parti iktidarında Ankara’da çok güçlü bir şekilde temsil edilmektedirler. Bizler de bu güçten istifade edebilmemiz için sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda STK olarak projeler hazırlayıp siyasi otoriteye sunmamız ve bunların takipçisi olmamız gerekmektedir. Bu güne kadar, gerek yerel siyaset gerekse Hükümetimiz bizlerin hazırladığı her talebe müspet yaklaşmış destek olmuştur. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi odası olarak şehrimize ne yapabilirizin derdindeyiz ve yönde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

2018 yılından beklentileriniz ve öngörüleriniz nelerdir?

2018 yılı 2019 yılında yapılacak olan seçimlerin hazırlığı içerisinde geçecek. Seçim yılının gölgesinde bir yıl olacak. Ekonomi anlamında sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Ama planlamaların dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor. 2018 yılı ekonomisinin olumlu geçeceğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız, Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Adalet ve Kalkınma Partisi, uyguladığı her alandaki politikanın merkezine milletini oturtmuş, her zaman gücünü milletinden alarak yoluna devam eden bu İktidarın, hep yanında ve destekçisi olamaya devam edeceğiz.

Kaynak: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.