Köprü can alıyor, tarım öldürülüyor! Peynirdere’de ciddi sorunlar var

Dulkadiroğlu İlçesinde yer alan kırsal mahallelerden biri olan Peynirdere Mahallesinde önemli sorunlar baş gösteriyor. Mahallenin içerisinde bulunan köprüde meydana gelen kazalar insan hayatını tehlikeye atmaya devam ediyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Kasım 2019 10:53
Köprü can alıyor, tarım öldürülüyor! Peynirdere’de ciddi sorunlar var

Peynirdere Mahallesi içerisinde yer alan ve Dulkadiroğlu ile Çağlayancerit İlçesini birbirine bağlayan yolda 2 aracın yan yana geçemediği köprü, insan hayatını tehlikeye atıyor. Özel açıklamalarda bulunan Mahalle Muhtarı Muttalip Akbayır, her ay en az 5 tane kaza olduğunu belirterek; “Doğukent mahallesinden başlayıp, Bertiz köylerine ve Çağlayancerit İlçemize kadar giden bir yolumuz var. Burada Peynirdere mahallemizin tam içinden geçen yol kısmında çok dar bir köprü var. Son zamanlarda burada ölümlü olmak üzere çok fazla kaza oldu. Bu köprü için gerekli yerlere daha önce dilekçe vermiştik, sonrasında tekrar dilekçe verdik. Köyün tam içinde evlerin arasında dar bir köprü. Karşılıklı gelen arabalar birbirini göremiyor. Her ay en az 5 tane kaza oluyor. Geçtiğimiz günlerde ölümlü bir kaza oldu. bu köprümüzün acil bir şekilde yapılması lazım. Bu yolu günde en az bin tane araç kullanıyor. Yaz aylarında bu sayı 5’e katlıyor. Bu tarafta bağ evlerinin çok olması ve ilçe bağlantı yolu olması trafiğin yoğunluğunu artırıyor. Bizim mahallemizden sonra Çağlayancerit’e kadar nereden baksanız 40 tane daha köy var. Bu kadar mahallenin ulaşımı bu yoldan yapışıyor ama bugün incelendiğinde şartlara uygun olmayan bir köprüden bahsediyoruz. Çok eski bir yapım tarihi olan köprü” açıklamasını yaptı.

kopru-can-aliyor,-tarim-olduruluyor!-peynirdere’de-ciddi-sorunlar-var4.jpg

İNSANLAR HAYATINI KAYBEDİYOR, HAYVANLAR TELEF OLUYOR

Köprüde yaşanan kazalarda insanların hayatını kaybettiğini ve birçok hayvanın telef olduğunu belirten Muhtar Akbayır; “Önceki dönemde bu köprü için çözüm başvurusunda bulunduk. Geçtiğimiz dönem Büyükşehir Belediyesi yolun bakımını yapıyordu. Bu köprünün çözümü için de Büyükşehir Belediyemiz bir proje geliştirebilir. İnsan hayatı için önem arz eden bir köprü ve bunun bir an evvel yapılması lazım. Her hafta kaza oluyor burada. Aynı zamanda kırsal mahalle olmamızdan dolayı hayvancılıkla yaşamını sürdüren vatandaşlarımız var. Bu köprüde hayvanları telef olan vatandaşlarımız da oldu. Başka geçiş yeri olmamasından dolayı köprü çok kullanılıyor. İki tarafının virajlı olmasından dolayı karşılıklı gelen araçlar birbirini göremiyor. İki aracın yan yana geçmesi de çok zor bu köprüden. Şehre bu kadar yakın olan, adı dün köy, bugün mahalle olan bir mahallede böyle bir sorun olması insanların canını sıkıyor” ifadelerini kullandı.

kopru-can-aliyor,-tarim-olduruluyor!-peynirdere’de-ciddi-sorunlar-var1.jpg

CUMHURBAŞKANIMIZIN VERDİĞİ DEĞERİ VERMİYORLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtarlara verdiği değere dikkat çeken Akbayır, Dulkadiroğlu Belediyesinin hassasiyetinin örneğini Büyükşehir Belediyesinden de beklediklerini söyledi. Akbayır; “Biz yıllardan beri AK Parti’ye en yüksek oy veren mahallelerden biriyiz. Her dönem en az yüzde 97 oy vermiş bir mahalleyiz. Ama bunlara karşılık şu anda bir ilgi göremiyoruz. Eksik yollarımızın yapılmasını istiyoruz. Büyükşehir Belediyemizden hiç hizmet görmedik. Dulkadiroğlu Belediyemiz sağ olsun hizmetsiz koymuyor bizi. Ama Büyükşehir Belediyemizin de katkısının olmasını istiyoruz. Bugün yapılmasını istediğimiz köprü lüks değil. Zorunluluk haline gelmiş bir durum. Cumhurbaşkanımız muhtarlara bu kadar değer verirken Büyükşehir Belediyemizin işimizi zorlaştırması bizleri oldukça üzüyor. Sorunlarımıza cevap alamıyoruz. Bir vatandaşın maddi durumları iyi, siyasetle arası da iyi. Köye bir çiftlik yapmak istiyor. Bu adama bütün kapılar nasıl oluyorsa bir şekilde açılıyor. Mesela bütün köyün sulama yaptığı bir kanalı kapatmak için şu anda mücadele veriyorlar. Köylümüz bu kanal kapanırsa ne yapacak? Bir şahıs için koca mahalleyi karşısına alan siyasetçilerimiz var. Konuyla ilgili bazı siyasetçilerimiz bizi aradı. Kanalın kapatılması için söylemlerde bulundular. Köyümüz kuruldu kurulalı kullanılan bir kanal. Bu kanal tek bir kişi istiyor diye kapatılacak mı? Biz köyün ihtiyaçları için bir tane bile boru alamazken bu vatandaş gitmiş boruları almış. Toplumsal kullanım için bir boru bile verilmezken bir kişiye bu kadar boru verildi. Önceden köyde bazı işlerin yapılabilmesi için iş makinalarına ihtiyacımız olurdu ve alırdık. Bugün bir boru dahi alamıyoruz. Şu anda Büyükşehir’den köyümüzün ihtiyaçları için hiçbir yardım alamıyoruz. Bizi muhatap almıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanının muhatap aldığı Muhtarları şu anda Büyükşehir Belediye Başkanı muhatap almıyor” dedi.

kopru-can-aliyor,-tarim-olduruluyor!-peynirdere’de-ciddi-sorunlar-var2.jpg

BORULARIMIZI GERİ İSTEDİLER

Mahallede bahçe sulamalarında kullanılmak üzere geçtiğimiz dönem Büyükşehir Belediyemizden boru talebinde bulunduklarını söyleyen Akbayır, sadece boru tedarikini yapabildiklerini, döşeme işlemlerini kendilerinin yapmaları gerektiğini ancak ekonomik olumsuzluklardan dolayı halen yapamadıklarını söyledi. Asıl sitem edilen konu ise,  köyün tarımsal sulama işlemlerinin yapıldığı kanalın kapatılmasına itiraz ettikten sonra boruların tekrardan Büyükşehir Belediyesi tarafından geri istendiğini söyledi. Akbayır; “Bir önceki dönemde Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Erkoç başkanımızdan köyümüzün bahçe sularını kapalı sisteme almak için 2 bin metre boru talebinde bulunduk. Bütün bunlar resmi yazışmalar ile yapıldı. O dönemde belediyemiz boruların bin metresini vereceğini ama döşeme işlemlerini bizim yapmamız gerektiğini söyledi. Kabul ettik ve borularımızı kendi imkanlarımız ile mahallemize getirdik. Ülkemizin de içinde bulundu ekonomik olumsuzluklardan dolayı bu boruların döşeme işlemlerini bir türlü yapamadık. Yatırımımızı erteledik ama ilk fırsatta yapacağız. Şimdi Büyükşehir Belediyemiz az önce bahsi geçen 10 bin dönümlük alanın sulandığı kanalı kapatmak istediler. Biz buna itiraz edince bir tebligat gönderdiler ve verdikleri boruları tekrar geri alacaklarını söylediler. Biz köyümüzün bahçelerini sulamak için bu boruları almıştık ama maddi imkânsızlıklardan dolayı yapamadık. İleri tarihe erteledik ama belediye boruları geri istedi. Bir şahısın göstermiş olduğu itirazlardan dolayı borularımızı geri istiyorlar. Böyle olunca vatandaşın mağduriyetleri artarak devam edecek” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

kopru-can-aliyor,-tarim-olduruluyor!-peynirdere’de-ciddi-sorunlar-var3.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.