Kontrol etmeden almayın!

İkinci el cep telefonlarında yaşanan mağduriyetlerin tekrardan yaşanmaması için Pur İletişim işletmecisi Ahmet Pur, gazetemize tavsiye niteliğinde açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Temmuz 2019 15:44
Kontrol etmeden almayın!

Telefon fiyatlarının yükselmesiyle birlikte ikinci ele olan talebin arttığını bu artıştan kaynaklı mağduriyetler meydana geldiğini vurgulayan Pur İletişim İşletmecisi Ahmet Pur; “cep telefonları hayatımızın artık her noktasında. Hemen hemen dijital ortamlarda ihtiyacımız olan her şeyi cep telefonlarıyla karşılayabiliyoruz. Cep telefonlarının özelliklerinin artması, ÖTV zammı ve diğer unsurlardan kaynaklı olarak cep telefonları ciddi rakamlardan satışa sunuluyor. Tercihini belirli bir telefondan yana kullanmak isteyen fakat ekonomik durumu müsaade etmemesi dolayısıyla belirlediği cep telefonu markasının ikinci eline yöneliyor.

kontrol-etmeden-almayin!1.jpg

Son zamanlarda ikinci el cep telefonlarının alışverişi dolayısıyla birçok mağduriyetin meydana geldiğini görüyoruz. Bu mağdurlar kimi zaman biz kimi zamanda yakınlarımız olabiliyor. Bazı cep telefonu satıcıları cihazların kozmetiğini değiştirerek kâr etmeye çalışıyorlar yada kendileri kontrol etmeden alım satım yapması dolayısıyla bu tür durumların oluşmasına zemin oluşuyor. Tekrardan mağdur olmamak yada ikinci el cep telefonu almayı düşünenlerin kontrol etmesi gereken hususlar var. Bu hususlar; kesinlikle ucuz telefonlara yönelme olmamalı, piyasa fiyatlarının altında olan cep telefonlarında kesinlikle bir kusur oluyor. Fatura ibraz etmeden servis imkanı sağlayan firmalar olsa da fatura talep edenlerde oluşuyor yani ikinci el cep telefonu alırken mutlaka faturanızı isteyin. Son zamanlarda ağızdan ağıza dolaşan dükkan garantisinin herhangi bir geçerliliği olmamakla beraber en mağduriyetin yaşandığı hadiseler arasında yer alıyor. IMEI kontrolü ikinci el cihaz alımında oldukça önemlidir, IMEI kodunu BTK’nın web sitesinden sorgulatarak cihazın yurtiçi, yurtdışı, çalıntı olup olmadığı veya kayıt durumunu öğrenebilirsiniz. Bahsettiğimiz işlemlerin ardından fiziksel kontroller sağlanmalı. Cihaza özel test menülerinden çeşitli testler yapın. Samsung telefonlarda *#0*# kodu ile test menüsünü açın. Bu menüden kamera, ölü piksel testi, LED veya titreşim gibi birçok testi yapabilirsiniz. Ekranlarında özellikle ekranın solgunluk oranına dikkat edin zira ekranın cansız görünmesi size ekran ömrü ile ilgili ufak bir fikir verebilir. Ölü piksel testide ayrıca çok önemli. Tüm renklerde ekrana dikkatlice bakın. Cihazın garantisi olsa dahi firmaların ölü piksel politikası değişiklik gösterir. Açılır arka kapa sahip bir cihaz ise orijinalliği mutlaka kontrol edilmeli. Son olarak karar verildikten sonra satıcı ile aranızda mutlaka bir mukavele yapın. Çalıntı olabilecek ürünler için başınızın ağrımaması açısından mutlaka bu sözleşmeyi yapın. Sözleşmede fatura bilgileri, satan kişinin telefonu, IMEI numarası, tarih ve adresleri belirtin. Ayrıca alabiliyorsanız mutlaka Nüfus Kâğıdı fotokopisi alın. Dükkândan satın alıyorsanız, firmanın kaşe ve imzasını unutmayın” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.