Kira dolayısıyla yeni meslek temsilcileri yetişmiyor

Güven Lpg İşletme Sahibi Fatih Gemci; sanayinin ve sanayi esnafının yaşadığı problemler ile kooperatiften beklentiler konularında gazetemize açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Eylül 2019 13:12
Kira dolayısıyla yeni meslek temsilcileri yetişmiyor

Sanayide bulundukları süre zarfında birçok sorunla karşılaştıklarını belirten Güven LPG İşletme Sahibi Fatih Gemci; “2000 yılından bu yana sanayide faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Sanayide faaliyetimizi sürdürdüğümüz bu süreçte onlarca soruna tanıklık ettik. Sanayide en büyük sorunlarımızdan birisi yapılan işlerde sağlamlığın olmaması, herkesin her arabayı sökmesi ve anlayanında anlamayanında her işi yapması. Bir tamirci elektrikçinin, bir lpg’ci tamircinin işini yapmamalı. Yani bizim akşama kadar ayarladığımız araçlardan birinde ateşleme arızası tespit ettik ve tamir için gönderirken gaz ayarı ile oynanmaması için gereken uyarıları yaptık. Bir emek vererek optimum hale getirdikten sonra tamirci sonra gaz ayarıyla oynanmış bir şekilde geri geliyor. Bir aracın bujisini sökmek kolay, eli anahtar tutan bir insan bu işi yapabilir. Ama ben buna karşıyım, herkes kendini kendi sektöründe geliştirmeli” dedi.

Sanayi içerisinde kime ait olduğu belli olmayan araçların biran önce kaldırılması gerektiğini ifade eden Gemci; “Sanayinin içerisinde bazı zamanlar geliyor ki araçla geçiş mümkün olmuyor. Aşırı bir yığılma var ve sanayi yetersiz geliyor. Sanayinin daha da gelişmesi gerekiyor. Bu yığılmaya sebep olanlardan bir diğer unsurda kenarda yatan araba sayısının fazla olması. Bizim kendi işyerimizin önünde kime ait olduğu bilinmeyen onlarca otomobil var. Bu araç sahipleriyle irtibat kurulması gerekiyor. Eğer araç tamir ettirilmeyecekse tamirci kaldırılması talimatı verilmesi gerekiyor” dedi.

Kiraların tüm esnafı zorladığının altını çizen Gemci; “Öncelikle herkesin kendi dükkânlarının olmasını temenni ediyorum. Özellikle meslektaşlarımız ve yeni işyeri açacak girişimci arkadaşlar kiralar dolayısıyla aşırı derecede yoruluyorlar. Yeni gelecek olan nesil bu sebepten dolayı biraz geride kalıyor. Yani köklü bir esnafsa yâda kendini iyi yetiştirmiş bir meslek erbabıysa başını alır gider. Yâda kira dolayısıyla ikinci yılında tökezler. Yurtdışında ikamet eden bir bireyin sanayi içerisinde 4 adet dükkânı var. Burada bahsi geçen bireylerden ziyade esnafların dükkânlarının olması gerekiyor. Sanayi esnafı yatırım yapacaksa neden daire alsın. Bunun gibi birçok örneği var ve esnaf çok mağdur.

Şuan için kooperatiften en büyük beklentimiz sanayi sitesinin yeni açılan kısmında ki işyeri inşaatlarının bitmesi konusunda. Yeni alanda yatırımı olan arkadaşlarımız var. Tahminlerimiz doğrultusunda tamamen kurulum 3 yılı bulacaktır. Fakat genel olarak baktığımız takdirde esnafımız çok iyi mücadeleler veriyor. İmkanları dahilinde herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Sanayi sitesinin Kahramanmaraş Ekonomisine katkılarından bahseden Gemci; “Kahramanmaraş sanayi sitesinin şuan için yerel ekonomiye katkısı alt düzeylerde. Bunun gerekçelerinde birisi ekonominin şuan için zayıf olması diğer unsur ise hemşehrilerimizin milliyetçiliğinin olmaması.  Sanayide bir vatandaşı çevirip sanayiden şikayetçi misin sorusu yöneltildiğinde hepsinden ustalardan şikayetçiyim yanıtını alabilirsiniz. Esnaflarımızın hemen hemen hepsinde veresiye olayı var.  Müşterinin yolda kalmışlığı olur, o an ekonomi anlamında müsait değildir ama bir şekilde işi yapılır. 10 tane müşteriye sorsak esnaf haksız olur ve esnafın işini takip etmediği konusunda eleştiriler yapılır. Ama esnaf bu duruma düşen müşterilerin işini yaptığı zamanda parasını alamıyor. Bu hadiseyle çok kez karşılaşıyoruz. Pazarlığı yapılmış bir işin iş bitişi sonrasında tahsilatı konusunda sorun yaşıyoruz. Esnaf olarak takılan parçayı sökersek müşteri karşısında kötü esnaf profiline düşerim. Ama parça yapılıp müşteri gönderildiğinde para dönüşü olmuyor. Burada haklı, haksız muhakemesini okurlara bırakıyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.