Kipaş Avrupa'nın en büyük kağıt fabrikasını Aydın'da açtı

Kahramanmaraş’ın iş dünyasındaki parlayan yıldızı Kipaş Holding tarafından Aydın'ın Söke ilçesinde 658 dönüm üzerine kurulan Batı Kipaş Kağıt Fabrikası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ocak 2022 15:29
Kipaş Avrupa'nın en büyük kağıt fabrikasını Aydın'da açtı

’ın iş dünyasındaki parlayan yıldızı Kipaş Holding tarafından Aydın'ın Söke ilçesinde 658 dönüm üzerine kurulan Batı Kipaş Kağıt Fabrikası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı.

HABERİN FOTOĞRAFLARI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin 500 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaşan bir ülke. AB'ye karşı net dış ticaret fazlası veren ülkeye domates ithalatçısı demek hakarettir, cehalettir, saygısızlıktır. Bu ülkenin sanayisinden haberdar olmayanları kendi cehaletleriyle bırakıyorum. Salgına rağmen 2,7 milyon ilave istihdam sağlayan bir ülkeyiz. Türkiye, 205 ülke ve bölgeye ihracat işlemleri yapan bir ülkedir. Türkiye'nin üretim gücünden bu ülkenin sanayisinden haberi olmayan bu tatlı su siyasetçilerini kendi cahillikleriyle baş başa bırakıyorum. Onlar bilmese de, bilmek istemese de Türkiye büyüyor, güçleniyor dünyanın en büyük 10 ekonomisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türkiye'nin saman ithalatçısı olduğunu zanneden cahilleri, havanda su dövmek yerine Aydın Söke'den başlayarak OSB'mizi ziyaret etmeye davet ediyorum" dedi.

Başkan Erdoğan, Batı Kipaş Kağıt Fabrikası Açılış Töreni, Gökbel Barajı, 4 bin 398 kişilik öğrenci yurdu, ADÜ Hastane ek hizmet binası ve yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılış törenine katılmak üzere Aydın'a geldi. Erdoğan, tören öncesi Batı Kipaş Kağıt Fabrikası'nı gezdi, yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan, Söke'de kurulan Avrupa'nın en büyük beyaz kaplama kağıt üretim tesisinin açılışını düzenlenen törenle yaptı. Kipaş Holding tarafından Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan ve 400 bin metrekare alan üzerine kurulu tesiste Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu beyaz kaplamalı ambalaj kağıdı üretilecek. Yatırım, pandemiyle birlikte kullanım alanı daha da artan ambalajda büyük ölçekli bir yerlileştirme imkanı yaratacak.

mus15574.jpg

450 MİLYON DOLAR CARİ AÇIĞI KAPATACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan fabrika açılışında yaptığı konuşmada, "Bu devasa yatırımı kazandıran KİPAŞ Holding'i tebrik ediyorum. Aydın Söke OSB'de faaliyete geçen tesis kağıt alanında ihtiyaçları giderecek cari açığın azaltılmasını sağlayacaktır. İlk etap tamamlandı, deneme üretimleri başladı. 550 milyon dolarlık ilk etapta 800 kişi istihdam edilecektir. Ülkemizin 250 milyon dolarlık kağıt ithalatını sonlandıracak bu tesis aynı zamanda 200 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirecektir. 450 milyon dolarlık cari açığın kapanmasını sağlayacak. Tesisin 2. etabı devam ediyor, yıl sonu biteceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

mus15573.jpg

21 MİLYON AĞACIN KESİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Erdoğan, "2. etap için 450 milyon dolarlık yatırım öngörülüyor. 600 kişilik ilave istihdam sağlanacak. 1400 kardeşimiz evine ekmek götürecek. Tesis çevreci üretim anlayışıyla faaliyet gösterecek. Son teknolojik makinelerle donatılmıştır ve yüzde yüz geri dönüşümlü atık kağıttan üretim yapılacak. 12 milyon ağacın, 2. etapla 21 milyon ağacın kesilmesinin önüne geçilecek" diye konuştu.

basliksiz-1-005.jpg

KAĞIT EKONOMİK ALANDA BÜYÜK BİR DEĞER

Bu yatırıma vergi, enerji, altyapı, personel konularında çeşitli destekler sağladıklarını anlatan Erdoğan, "Ekonomik ve sosyal katkı göz önüne alındığında aldığı destekleri sonuna kadar hak ettiği ortadadır. Firma sahiplerinden beklentim 2. etap yatırımını en kısa sürede tamamlamalıdır" dedi. Kağıdın en önemli buluşlardan biri olduğunu belirten Erdoğan, "Bilginin kaydedilmesi için kullanılan kıymetli bir araçtır. Pek çok medeniyetin kurulup gelişmesinde rol oynamıştır. Ekonomik olarak da büyük bir değer oluşturmaktadır. Kağıt üretimi sektöründe 80 bin fazla insanımız istihdam ediliyor. Katma değeri ise 20 milyar liranın üzerindedir" dedi.

TÜRKİYE AFRİKA, ASYA VE AVRUPA'NIN İMALAT MERKEZİ

Sektörün gelişiminin hızlandığını görmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Erdoğan, "Girişim ve istihdamda 2 kat, katma değer ve ciroda ise 9 kat artış yaşandı. Son 10 yılda özellikle sektörde yatırım tutarı 42 milyarı geçen 1166 adet yatırım teşvik belgesi düzenledik. 25 bin ilave istihdamın önünü açtık. 176 milyon lira sektörden gelen projelere destek sağladık. Türkiye'nin 2021 senesini 225 milyar 368 milyon dolarlık rekor ihracat rakamıyla kapatmasının gerisinde bu destekler çalışmalar üretim hamlelileri vardır. Türkiye muhalefetin iddia ettiği gibi fabrika satarak domates alan değil bilakis Afrika Asya ve Avrupa'nın imalat merkezi olan bir ülkedir" dedi.

500 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET HACMİ

Türkiye'nin 500 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaşan bir ülke olduğunu belirten Erdoğan, "AB'ye karşı net dış ticaret fazlası veren ülkeye domates ithalatçısı demek hakarettir, cehalettir, saygısızlıktır. Bu ülkenin sanayisinden haberdar olmayanları kendi cehaletleriyle bırakıyorum. Türkiye sanayi üretim endeksi yüzde 144 seviyesine ulaşan bir ülkedir. Salgına rağmen 2,7 milyon ilave istihdam sağlayan bir ülkedir. Türkiye, 205 ülke ve bölgeye ihracat işlemleri yapan bir ülkedir. Türkiye'nin üretim gücünden bu ülkenin sanayisinden haberi olmayan bu tatlı su siyasetçilerini kendi cahillikleriyle baş başa bırakıyorum. Onlar bilmese de, bilmek istemese de Türkiye büyüyor, güçleniyor dünyanın en büyük 10 ekonomisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türkiye'nin saman ithalatçısı olduğunu zanneden cahilleri, havanda su dövmek yerine Aydın Söke'den başlayarak OSB'mizi ziyaret etmeye davet ediyorum" dedi.

400 BİN METREKARE ALAN ÜZERİNE KURULDU

Proje, 250 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 400 bin metrekare alan üzerine kuruldu. 550 milyon dolar yatırımla Almanya menşeli makine parkıyla kurulan tesis, alanında Avrupa'nın en büyük fabrikası olacak. İlk fazında 600 bin ton, ikinci fazın devreye girmesiyle yıllık 1 milyon ton üretim yapacak. Kurulan bu tesisle üretilecek kağıdın başta ilaç olmak üzere çok farklı sektörlerin ihtiyacını giderecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.