Kanlı Pazartesi! 60 şehit, binlerce yaralı...

İsrail askerlerinin 60 Filistinliyi katletmesi dünya çapında protesto ediliyor, bugün çok sayıda ülkede gösteriler düzenlenecek. ABD'nin farklı kentlerinde sokağa çıkanlar Filistin bayraklarıyla 'Kudüs Filistin'in başkentidir' pankartları taşıdı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Mayıs 2018 12:55
Kanlı Pazartesi! 60 şehit, binlerce yaralı...

12.00 : BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden gelen açıklamada, Filistinlilerin dikenli tellere yaklaşmasının, gerçek mermi kullanılması için gerekçe olamayacağı vurgulandı. Uluslararası hukukun kuralların çiğnendiği belirtilerek İsrail'in saldırılarının kınandığı açıklamada, bugün ve önümüzdeki günlerde gelişebilecek olaylardan dolayı çok endişeli olunduğu belirtildi ve "Yeter" denildi.

11.15 : Yaralı bir Filistinlinin daha hayatını kaybetmesinin ardından, İsrail askerlerinin dünkü protestolarda öldürdüğü insan sayısının 60'a çıktığı açıklandı.

10.50 : Hayatını kaybeden sekiz aylık Leyla Enver Gandur isimli bebeğin ailesi, kızlarının cenazesini toprağa veriyor. Aile üyeleri, bebeklerini son yolculuğuna uğurlarken gözyaşlarına boğuldu.

kanli_pazartesi_onlarca_olu_binlerce_yarali_1526358940_9097.jpg

10:05 : Büyükelçiliğin açılmasıyla Ortadoğu'nun kalbine ateş bırakan ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde bağımsız soruşturma önerisini bloke etti. 

09.25 : ABD, Orta Doğu'da yüksek derecede alarma geçti. Savunma Bakanlığı Pentagon, bölgeyi alev topuna çeviren büyükelçilik hamlesinin ardından Orta Doğu'daki büyükelçilikleri korumak için daha fazla deniz piyadesi sevk etti. İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, söz konusu özel kuvvetler askerleri Mısır, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerde görev alacak.

08:35 :  Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, orantısız güç kullanan İsrail ordusunu şiddetli şekilde kınadığını açıkladı.

08.20 : Bugün Filistin topraklarında yeni protestolar bekleniyor. Dün 59 can kaybının yanı sıra yaklaşık 3 bin kişinin yaralanması, dört yıl önceki Gazze Savaşı'ndan bu yana en kanlı gün olarak kayıtlara geçti.

08.15 : Katliam yapan İsrail yeryüzünün her noktasında protesto ediliyor. ABD'nin New York, Washington ve Los Angeles kentlerinde sokağa çıkanlar, Filistin bayrakları taşıdı.

New York'ta toplanan Filistin ve Arap toplumundan bir grup gösterici 'Filistin'i ırkçı işgalden kurtarın', 'Kudüs Filistin'in başkentidir' gibi pankartlar taşıdı. Gösteride yürüyenler arasında işgal karşıtı Ultra Ortodoks Yahudiler de vardı.

filistin-de-intifadanin-ayak-sesleri-duyulmaya-10850459_3787_m.jpg

YÜKSEK TAKSİYON

İsraillilerin heyecan ve sevinçle karşıladığı bu tarihi açılışa tepkiler Filistin tarafında çığ gibi büyüdü. Batı Şeria ve Gazze’de büyükelçilik kararına karşı “Büyük Dönüş Yürüyüşü” başlatıldı. Aralarında kadınların, yaşlıların ve çocukların da bulunduğu en az 59 kişi şehit oldu, 2 bin 771 kişi de yaralandı.

Olaylarda yaralananların 122’sinin çocuk, 44’ünün kadın ve 11’inin gazeteci olduğu netleşirken yaralılar Gazze merkezinde bulunan Şifa Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak hastanede yeterli müdahale alanı kalmayınca sahra hastanelerinin kurulduğu da gelen bilgiler arasında. Yaralıların yarıya yakınının gerçek mermilerle vurulduğu, gelenler arasında bir sivil savunma görevlisinin de bulunduğu ifade ediliyor.

filistin-hukumetinden-israil-in-katliamini-10849413_2651_amp.jpg

"İNSANLAR UYUŞTU"

Gösteriler sırasında sınır hattını geçen Gazzeliler de yoğun ateş sonucu geri püskürtüldü. İsrail güvenlik güçleri, gerçek mermi ve insansız hava araçlarından attıkları biber gazıyla protestocuları durdurmaya çalıştı. Öğlen saatlerinde İsrail’e ait F16 savaş uçakları da Hamas’ın Gazze’deki üç ayrı noktada bulunan eğitim merkezlerini bombaladı. Gazze’deki gösterilere katılan eski devlet memuru Muhammed Ebu Amsha, İsrail askerlerinin kullandığı gerçek mermilerle kayıpların daha fazla olacağını ve bu yüzden endişelendiklerini ifade ederek, insansız hava araçlarıyla atılan biber gazı bombalarının daha öncekilere benzemediğini, narkoz etkisi yaparak insanları uyuşturduğunu belirtti.  Sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006’dan beri Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılmasını talep ettikleri için öldürüldüklerini söyleyen Ebu Amsha, gösterilere katılanların hiçbir siyasi görüşü temsil etmediğini, Gazzeli masum insanlardan oluştuğunu söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.