Kahramanmaraş’ta Taşeronlar 17,4 Milyon TL Alacaklarının Ödenmesini İstiyor
Deprem sonrası Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde yürütülen köy evi inşaatlarında görev alan taşeron firmalar, ana yüklenici şirketin ödemeleri yapmadığını belirterek 17,4 milyon TL’lik alacaklarının ödenmesini talep etti.
Kahramanmaraş’ta deprem sonrası başlatılan köy evi inşaat projelerinde ödeme krizi yaşanıyor. Göksun ilçesine bağlı Kanlıkavak, Esenköy ve Apıklar Mahalleleri’nde çalışan taşeron firmalar, ana yüklenici şirketin hak ediş ödemelerini uzun süredir yapmadığını ileri sürdü.
Taşeronlar, tamamladıkları yaklaşık 180 köy evi için aylardır ödeme beklediklerini belirterek mağduriyetlerini dile getirdi.
“Toplam Alacak 17,4 Milyon TL”
Alt yüklenici firmalar, hak ediş belgeleri teslim edilmesine rağmen ödemelerin geciktiğini söyledi.
Edinilen bilgilere göre taşeronlardan Ramazan Demiroğlu ve Yunus Emre Ayar’ın 7’şer milyon TL, Murat (İran uyruklu)’nun 2 milyon TL, Muhsin Şişlik ve Mehmet Göz’ün 450’şer bin TL, Ömer Gürbüz’ün 350 bin TL, Beyazıt Su’nun ise 150 bin TL alacağı bulunuyor.
Toplam alacak miktarının yaklaşık 17 milyon 400 bin TL olduğu ifade ediliyor.
“Evimize Ekmek Götüremiyoruz”
Uzun süre aralıksız çalıştıklarını vurgulayan taşeronlar, işçi maaşları ve malzeme giderlerini kendi imkanlarıyla karşıladıklarını belirtti.
Bir taşeron, yaşadıkları zorlukları şu sözlerle dile getirdi:
“Biz depremzede insanlarız. Hem evimizi kaybettik hem emeğimizin karşılığını alamadık. Evimize ekmek götüremiyoruz.”
“Ödemeler Sürekli Erteleniyor”
Taşeronlar, ana yüklenici firmanın ödemeleri sürekli ertelediğini, verilen sözlerin yerine getirilmediğini söyledi.
“Her defasında ‘haftaya ödeyeceğiz’ dediler ama bugüne kadar tek kuruş almadık.” ifadelerini kullandılar.
Bakan Kurum ve İl Müdürlüğüne Çağrı
Taşeronlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne çağrıda bulunarak sürece müdahale edilmesini istedi.
“Sayın Bakanımızdan ve İl Müdürlüğümüzden destek bekliyoruz. Emeğimizin karşılığını almak istiyoruz.” dediler.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Seslendiler
Taşeronlar ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da seslendi.
“Biz devletimize güveniyoruz. Yaşadığımız bu sorunun çözülmesini istiyoruz.” şeklinde konuştular.
“Ödeme Yapılmazsa Çalışmaları Durduracağız”
Bazı taşeronlar, ödemelerin yapılmaması durumunda çalışmaları durduracaklarını açıkladı.
“Bizim emeğimiz bu yapılarda. 24 saat içinde ödeme yapılmazsa çalışmaları durduracağız.” ifadelerini kullandılar.
“Depremzedelerin Emeği Korunmalı”
Taşeronlar, ana yüklenici firmaya yapılacak ödemelerin kendi alacakları ödenmeden aktarılmamasını talep etti.
“Tek isteğimiz emeğimizin karşılığını almak. Ödemeler yapılana kadar herhangi bir aktarım olmasın.” dediler.
Kahramanmaraş’taki bu ödeme sorunu, deprem bölgesindeki inşaat çalışmalarında denetim, şeffaflık ve taşeron haklarının korunması konularını yeniden gündeme taşıdı.
Taşeronlar, mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililerden destek bekliyor.
KAYNAK: Sha
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.