Kahramanmaraş'ta Pamuk ve Tekstil sektöründe inovasyon: ICA Workshop

13-14 Mayıs 2024'te düzenlenen ICA Workshop Türkiye Çalıştayı, Kahramanmaraş'ta iplik üreticileri ve pamuk ticareti yapan firmaları bir araya getirerek sektörel sorunları ele aldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Mayıs 2024 17:29
Kahramanmaraş'ta Pamuk ve Tekstil sektöründe inovasyon: ICA Workshop

Çalıştayı,” Genç KASİAD ve KASİAD Pamuk Kurulu'nun katkılarıyla 13-14 Mayıs 2024 tarihlerinde Ramada Otel’de gerçekleştirildi. Ülkemizin çeşitli illerinden ve şehrimizden pek çok iplik üreticisi ve pamuk ticareti yapan firma temsilcilerinin katıldığı çalıştayın açılış konuşmasını, yönetim kurulu başkanımız Sıddık Ciğer yaptı. Konuşmasında şunları söyledi:

"Sayın Danışma Kurulu üyelerimiz, Ticaret ve Sanayi Odamızın sayın Meclis Başkanı ve değerli Borsa başkanım. Uzaklardan gelerek bizlerle olan Uluslararası Pamuk Birliği'nin kıymetli temsilcileri. Sözlerime başlamadan önce, 6 Şubat deprem şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Pamuk, tekstil sektörümüzün vazgeçilmez hammaddesidir ve Kahramanmaraş, pamuğu en iyi şekilde işleyen, Türkiye’nin ve Avrupa’nın önde gelen üretim merkezlerinden biridir.

Pamuk üreticileri, tüccarlar ve tekstil sanayicilerimiz ortak hareket ederek ve basiretli davranarak sektörün problemlerine akılcı çözümler üretmelidirler. Bu dar boğazdan ancak bu şekilde çıkabiliriz. Herkesin bildiği üzere, tekstil sektörü zor günler geçiriyor. Bunun nedenleri arasında küresel ekonomideki daralma ve yaşadığımız deprem felaketi yer alıyor. Deprem, ciddi maddi ve manevi kayıplara neden olduğundan, şehrin kalkınması ve fabrikaların ayağa kalkması tekstil sektörü için uzun ve zorlu bir süreç oldu. Deprem sonrası eğitimli kalifiye iş gücünün göç etmesi de işletmeleri zor durumda bıraktı.

kahramanmaras-ica-workshop-turkiye-calistayi.jpg

Bu sorunlara ve kayıplara rağmen, yine buradayız ve çalışıyoruz. Eğitimin önemi tartışılmazdır ve Uluslararası Pamuk Birliği'nin eğitimlerinin şehrimizde olması, sürdürülebilir pamuk üretimi, tüketimi ve işlenmesi için büyük bir destek olacaktır. Hepinize çalıştayımıza hoş geldiniz der, bu organizasyonda emeği geçen Genç KASİAD kurulumuza ve başkanı Çağatay Emirmahmutoğlu'na, KASİAD Pamuk Kurulu'na ve İsmail Nohutlu’ya teşekkür ederim. İki gün sürecek çalıştayda siz katılımcılara ve eğitimi verecek olan ICA temsilcileri Dr. Robert Jiang, Mr. David Wookey ve Ms. Casandra German’a başarılar dilerim."

Ardından kürsüye gelen Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı ise, pamuğun Kahramanmaraş için çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Harika bir organizasyon olmuş, emeği geçen herkesi kutluyorum. Özellikle Sıddık Ciğer ve ekibine teşekkür ederim. Pamuk konusunda çok sorun yaşadık. Bu nedenle birlik ve beraberlik içinde olmalı, sık sık bir araya gelerek birbirimizi uyarmalıyız. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf Odaları Birliği gibi kuruluşlara büyük görevler düşüyor. Yapacağımız kontratlarda çok dikkatli olmalıyız."

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz de konuşmasında:

"Pamuk ticareti Kahramanmaraş ekonomisinin önemli bir sorunudur. Adaletsiz pamuk ticareti yüzünden büyük kayıplar yaşadık. Bu kayıpları sanayi faaliyetleriyle telafi etmemiz mümkün değil. Bu nedenle düzenlenen çalıştay çok önemli. Organizasyonu gerçekleştiren Sıddık CİĞER ve ekibine teşekkür ediyorum."

ICA temsilci eğitmenleri Dr. Robert Jiang, Mr. David Wookey ve Ms. Casandra German’ın sunumlarıyla iki günlük çalıştayda çeşitli konular ele alındı:

ICA'nın rolleri

Açık, kısa ve eksiksiz sözleşme yapma

Sorunsuz sözleşme performansı sağlama

Akreditif ve lojistik

Acentelerin/brokerlerin işlevleri

İddia ve uyuşmazlıkların dostane çözümü, arabuluculuk ve tahkim

Manuel sınıflandırmanın usul ve esasları

HVI testi, parametreleri ve hesaplaması

Kalite standartları ve harcamaların hesaplanması

Tahkim ve temyiz prosedürleri, süreleri ve ücretleri

Güvenli ticaret ve yerine getirilmeyen ödüller

ICA üyeliğinin önemi ve tekstil süreçleri, eğirme, izlenebilirlik

Çalıştay sonunda katılımcılara sertifikaları verildi.

İlgili Haberler

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.