Kahramanmaraş’ta Çardak Camii Koruma Altına Alınıyor

Kafkasya hicretinin arkasından Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesine yapılan Çeçen mimarisi ile dikkati çeken 1886 yapım yıllı Tarihi Çardak Çeçen Cami Kahramanmaraş merkezli afette hasar görmüştü. Ahşap ve kagir yapılı Cami esas olarak depremden hiçbir...

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Mart 2023 23:10
Kahramanmaraş’ta Çardak Camii Koruma Altına Alınıyor

Kafkasya hicretinin arkasından Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesine yapılan Çeçen mimarisi ile dikkati çeken 1886 yapım yıllı Tarihi Çardak Çeçen Cami Kahramanmaraş merkezli afette hasar görmüştü. Ahşap ve kagir yapılı Cami esas olarak depremden hiçbir hasar görmeden kurtulmuştu.

Ancak 1970’li yıllarda yapılan cami bitişiğindeki minare depremden etkilenerek caminin arka orta giriş kapısı üzerine ve bir miktarda çatısına düşerek orta seviyeli hasara neden olmuştu. Çeçen Dernekleri Acil Yardımlaşma grubunun insiyatifi ve hemşerilerimizin maddi, anevi destekleriyle hızlı bir insiyatif grubu oluşturularak çalışma başlatıldı. Artçı sarsıntıların hala devam ettiği ve orta hasarlı binaların içine girilmesini yasak olduğu bu dönemde yapılan değerlendirmeler sonucu; yapının daha fazla zarar görmemesi için hızlı bir şekilde kapatılması ve yapının orijinal halini korunmasına karar verildi.

cardakcami2.jpg

Hâlihazırda hizmet vermeyen camimizin yapılacak tadilat işlemleri, tamirat işlemleri ve kamunun alacağı kararları bekleyene kadar su, hava ve her türlü dış etkenlerden korunacağı şekilde bir muhafaza yapılmasına başlanıldı.

İlerleyen süreçte resmi işlemler ve kamusal inisiyatiflerin durumuna göre nasıl bir proje yapılacağı şekillenecek. Atalarımızın çeçenistan’dan geldikten sonra yapmış oldukları tahta Cami minaresi de gündemde ve ihya edilmesi için hemşerilerimizden destek bekleniyor.

cardakcami3.jpg

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.