Kahramanmaraş’ta bu tarz yatırımlara ihtiyaç var

Kahramanmaraş’a yapılan yaklaşık yarım milyon dolarlık yatırımın kurulumunu yapan Ekinox Enerji İşletme Müdürü Murat Aksu gazetemize yaptığı açıklamada Kahramanmaraş’ta bu tarz yatırımlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Aralık 2020 10:08
Kahramanmaraş’ta bu tarz yatırımlara ihtiyaç var

Şahin Kayası Mevkiine yaptıkları santral ile ilgili bilgiler aktaran Aksu, yenilenebilir enerji kaynaklarında Türkiye’nin düşük seviyelerde kaldığını söyledi. Aksu açıklamasında; “Kahramanmaraş’ta Şahin Kayası Mevkiinde 8 dönüm üzerine 500 kilovatlık bir sistem kurulumu yaptık. Yıllık ortalama 800 bin kilovat gibi bir üretim yapacak kapasite bir sistem kuruldu. Kahramanmaraş’ın güneş potansiyeli çok iyi. Türkiye haritasında baktığımız zaman açık bir şekilde görünüyor. Ama güneş santrali olarak baktığımızda hala istenilen seviyede değil. Santraller kurulmuş ama bu yeteli değil. Şu anda enerji ihtiyacımızı hala doğalgaz gibi maliyeti yüksek ürünlerden elde ediyoruz. Ülke genelinde yenilenebilir enerji kaynağı olarak baktığımızsa düşük seviyelerdeyiz. Kahramanmaraş olarak baktığımızda da tabloda herhangi bir farklılık söz konusu değil. Yerelde de aynı şekilde düşük seviyelerdeyiz. Kahramanmaraş’ta kesinlikle bu sistemlere ihtiyaç var” ifadesini kullandı.
10 YILDAN SONRASI YATIRIMCIYI KORKUTUYOR

Devletin 10 yıl enerji alım garantisi olduğunu, ancak 10 yıldan sonrasının garantisi olmadığı için yatırımcıların çekimser davrandığını belirten Aksu “Devletin 10 yıl alım garantisi var, ama 10 yıldan sonra bir karamsarlık var. Devletimizin burada 10 yıl sonrasında da alım garantisi vererek bu belirsizliği giderebilir. Biz öyle olacağını tahmin ediyoruz. En yakın zamanda yapılması gereken bir düzenleme var. Bu düzenleme sayesinde yatırımcılarımız emin adımlar atacaklar ve içinde bulundukları çekimserlikten vazgeçecekler. Yeni yönetmeliklerde olumlu gelişmeler oldu. Devamını da bekliyoruz” dedi.

BÖLGEDE İSTİHDAM SAĞLANDI, EKONOMİYE BÜYÜK KATKI SAĞLANDI

Şahin Kayası Mevkiindeki proje ile bölge mahallelerinde yaşayan insanlara küçük de olsa istihdam sağladıklarını belirten Aksu, açıklamasının devamında şu sözlere yer verdi; “Çatılarda maliyetler biraz daha düşüyor. Ama geri dönüşüm olarak baktığımızda TKDK destekli projeler olduğu için daha avantajlı oluyor. İbrahim Atcı Bey’in yapmış olduğu projenin amorti süresi daha kısa sürecektir. Bunun nedeni de projeyi TKDK destekli yapmış olmasıdır. Bu yatırım kendisini 3 yılda amorti edecektir. Bu tarz desteklerimiz artırılmalı ve yaygınlaştırılmalı. Daha küçük projelerin de desteklenmesi gerekiyor ki bir anlamda yaygınlaşma sağlanabilsin. KOSGEB’in de bu konuda destekler sağlaması gerekir diye düşünüyorum. Şu anda tarımsal anlamda büyük destekler var ama düğer alanlarda da önünün açılması gerekiyor. Özellikle sanayi işletmelerine yönelik de destekler olmalı. Kahramanmaraş’ta tekstil fabrikaları ön plana çıkıyor, ama ne yazık ki yaygın bir şekilde kullanılmıyor. İbrahim Bey ile birlikte çok güzel bir projeyi hayata geçirdik. Şahin Kayası Mevkiindeki kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlarımıza da bir anlamda istihdam sağlamış olduk. Onlardan destekler aldık, bizim yapamadığımız ama onların elinden gelen işlerde destek aldık. Onlar da çok güzel karşıladılar”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.