Kahramanmaraşlı profesör 2021 yılı I. çeyrek GSYİH istatistiklerini değerlendirdi

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Kahramanmaraşlı Prof. Dr. Hüseyin Ağır, 2021 yılı I. çeyrek GSYİH istatistiklerini değerlendirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Mayıs 2021 21:30
Kahramanmaraşlı profesör 2021 yılı I. çeyrek GSYİH istatistiklerini değerlendirdi

2021 yılı I. çeyreğinde GSYİH yüzde 7 oranında artarak beklentileri aştığını belirten Hüseyin Ağır, “Bir yıl içerisinde dörder üçer aylık dönemler (çeyreklik) şeklinde açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) tahminleri 2021 yılı ilk üç ayı için önemli bir pozitif değer alarak, iktisatçıların beklentilerinin üstünde gerçekleşti. TÜİK (www.tuik.gov.tr) tarafından açıklanan istatistiklere göre Türkiye Ekonomisi 2021 yılı birinci çeyreğinde, 2020 yılının birinci çeyreğine göre yüzde 7 oranında artış kaydetti. Üretim yöntemiyle hesaplanan GSYİH cari değeri 1 trilyon 386 milyar 347 milyon TL olarak açıklanırken, bu değer ABD doları cinsinden de 188 milyar 65 milyon dolar olarak tahmin edildi” dedi.

Ağır, konuşmasının devamında ise, şunları kaydetti: “GSYİH'deki bu artış içerisinde, zincirlenmiş hacim endeksi olarak; bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 18.1, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 14.4, sanayi yüzde 11.7, tarım yüzde 7.5, hizmetler yüzde 5.9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 5.3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3.7, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 2.9, inşaat yüzde 2.8 ve gayrimenkul faaliyetleri de yüzde 2.4 olarak açıklandı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre, harcamalar yönünden GSYİH artışı değerlendirildiğinde ise, hane halklarının tüketim harcamaları yüzde 7.4; Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 1.3; gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 11.4 arttı. Mal ve hizmet ihracatı ise yüzde 3.3 artarken ithalatın yüzde 1.1 azaldığı görüldü. Net ihracatın büyümeye katkısı pozitif olarak gerçekleşti. Buna göre 2021 yılı birinci çeyrek istatistikleri, tüm dünyanın hissettiği (Covid-19) pandemisinin olumsuz etkilerine rağmen, üretim ve ihracattaki artışla Türkiye Ekonomisini pozitif ayrıştırarak beklentileri de olumlu etkileyecektir. İhracattaki artışın devam edeceği beklentileri ve yaz aylarıyla birlikte turizm sektöründeki canlanma sonraki çeyreklik dönemler için büyüme oranlarının artışına devam edeceği şeklinde yorumlanabilirse de, 2021 yılının enflasyon açısından olumsuz görünümünün iyileştirilebilmesi büyüme oranlarının üzerinde de hissedilecektir. 2021 yılının “sağlam bir ekonomiye geçiş yılı” olarak nitelendirilmesi 2021 yılı için GSYİH artışının birinci çeyrek kadar yüksek olamayacağı ama büyüme açısından iyi bir dönem olacağını göstermektedir.”

KAYNAK: Sha

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.