Kahramanmaraş'ın Derin Tarihindeki Gizli Hazine: Domuztepe Höyüğü

Domuztepe Höyüğü, Kahramanmaraş'ta 6500-5500 M.Ö. tarihlerine uzanan zengin bir geçmişi açığa çıkaran arkeolojik bir hazine. Detaylar haberimizde.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Eylül 2023 21:23
Kahramanmaraş'ın Derin Tarihindeki Gizli Hazine: Domuztepe Höyüğü

Domuztepe Höyüğü, Kahramanmaraş'ın tarihî sırlarını keşfetmeye açılan kapı. 6500-5500 M.Ö.'ye uzanan zengin bir geçmişi yansıtıyor.

EMİROĞLU KÖYÜ'NDE GİZLENEN TARİHÎ HAZİNELER

Kahramanmaraş il merkezinin güneydoğusunda, Emiroğlu Köyü'nde gizlenen bir tarihî hazine olan Domuztepe Höyüğü, Aksu Nehri'nin doğu kıyısında yer alır ve Maraş Ovası'nı 18 hektarlık bir alanda kaplayan 12 metre yüksekliğinde bir tepe üzerindedir.

Kazı başkanlarından Elizabeth Carter tarafından KM 97 olarak adlandırılmıştır, bu harfler Kahramanmaraş'ın kısaltmasını temsil eder.

arkeoloji-tutkunlarina-mujde-domuztepe-hoyugunun-sirlari.jpg

KAZILAR: TARİHİ DERİNLİKLER

Höyük, 1993 yılında Elizabeth Carter tarafından keşfedildi ve 1995 yılında sistematik yüzey toplaması yapıldı. Kazılar ise 1996 yılında Kahramanmaraş Müzesi, Kaliforniya Los Angeles Üniversitesi, ve Manchester Üniversitesi'nden bir grup arkeologun katılımıyla başladı. British Institute'ün maddi desteğiyle sürdürülen kazılar, höyüğün zengin geçmişini açığa çıkarmaktadır.

TABAKALANMA: TARİHİ EVRELER

Höyükte yapılan yüzey toplamaları, yerleşmenin Roma Dönemi'nden Osmanlı Dönemi'ne kadar uzandığını göstermektedir. Kazılar sırasında Halaf yerleşmesi ve sınırlı bir Obeyd yerleşmesi belirlendi. Ayrıca, Halaf çanak çömlek geleneğini sürdüren daha sonraki evreler de tespit edildi.

kahramanmarasin-tarihine-yolculuk-domuztepe-hoyugunu-kesfedin.jpg

BULUNTULAR: GEÇMİŞİN İZLERİ

Höyükten çıkan buluntular arasında Roma ve sonrası döneme ait mimari kalıntılar, büyük bir yapının yanı sıra kilise olarak düşünülen bir yapı ve MS 9. – 10. yüzyıla tarihlenen bir mezarlık gibi önemli izler bulunmaktadır.

Höyüğün geç Halaf tabakalarında taş temel ve dar dörtgen planlı mimari yapılar saptandı. Bunlar, belirli birimler oluşturacak şekilde gruplandı. Ayrıca, yuvarlak planlı yapılar da göze çarpmaktadır.

Özellikle dikkat çeken bir buluntu, "Kızıl Teras" olarak adlandırılan ve yaklaşık 75 metre uzunluğunda olduğu düşünülen bir terastır. Bu terasın tarihi M.Ö. 5800'e kadar uzanmaktadır. Terasın yanı sıra büyük bir gömü çukuru da bulunmuş ve içinde yaklaşık 3 bin insan kemiği, çanak çömlek parçaları ve en az 40 insan kafatası ortaya çıkmıştır.

Yüzeyden toplanan el yapımı ve iyi pişirilmiş Halaf çanak çömlekleri, çeşitli renklerde boyalı bezemelerle süslenmiştir. Ayrıca, Domuztepe'ye özgü dokuma bezekler, kabartmalar ve farklı renklerde boyalı bezekler bulunmuştur.

Yerleşmenin yontmataş endüstrisinde kullanılan ana hammadde çakmak taşı ve obsidiyendir. Bu materyaller, aletlerin yanı sıra boncuk, uç, kap ve plakaların yapımında da kullanılmıştır.

Domuztepe kazılarında bulunan yaşam ağacı motifli buluntu, M.Ö. 7000'lere tarihlenmektedir ve bu motifin bilinen en eski örneğini temsil eder.

DEĞERLENDİRME VE TARİHLEME: 6500 - 5500 M.Ö.

Radyokarbon tarihleme yöntemi ve çanak çömlek buluntuları, yerleşmenin M.Ö. 6500 - 5500 yıllarına tarihlendiğini göstermektedir. Bu çanak çömlekler, Kuzey Suriye'deki Tell Sabi Abyad yerleşmesinin 1. - 3. tabakalarındaki buluntularla benzerlik göstermektedir.

Domuztepe Höyüğü, tarım, hayvancılık ve avcılıkla geçimini sağlayan bir yerleşim olarak bilinir. Ayrıca, çok sayıda domuz kemiği de bulunmuştur, bu da yerleşmede domuz yetiştiriciliğinin yapıldığına işaret eder.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.