Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa İşçileri, Ağrı'da Ayçiçeği Tarlasında

Ağrı'da depremzede mevsimlik tarım işçileri, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa'dan gelerek 34 bin dekarlık ayçiçeği tarlasında çalışıyor. Uzak memleketlerinden gelen işçiler, ekmek parası için zorlu şartlarda hasat yapıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Ekim 2023 17:11

Ağrı'da, tarımda ürün çeşitliliğinin artmasıyla birlikte, Gaziantep ve Şanlıurfa'dan gelen depremzede mevsimlik tarım işçileri, ilkbahar aylarında ekimi yapılan 34 bin dekar alandaki yağlık ve çerezlik ayçiçeğinin hasadını gerçekleştiriyor.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin etkisiyle zarar gören Gaziantep ve Şanlıurfa'dan gelen işçiler, ayçiçeği hasadı için tarlaların kenarına kurdukları çadırlarda geçici bir yaşam sürdürüyor.

Ayçiçeği tarlalarında gruplar halinde çalışarak binlerce dönümlük alanlarda oraklarla biçtikleri ayçiçeklerini biçerdöverlere atıyorlar. Biçerdöverden traktör römorklarına boşaltılan çerezlik çekirdekler, kurutulduktan sonra çuvallara doldurulup tırlarla Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki fabrikaların eleme tesislerine gönderiliyor.

Ağrı'da yaklaşık 25 gündür çalışan İbrahim Halil Doğan, yaz mevsiminde Kahramanmaraş ve Sivas'ta çalıştıktan sonra ekmek parası kazanmak için memleketlerinden 800-900 kilometre uzaklaştıklarını belirtiyor. Doğan, "Burada kurduğumuz çadırlarda kalıyoruz. Yaklaşık 6-7 aileyiz ve toplamda 75 kişi olarak burada çalışıyoruz. Ayçiçeklerinin kesimini yapıp biçerdöverlere atıyoruz. Ekmek parası için memleketimizden uzaklaştık." diyor.

Diğer bir işçi olan Adile Karakuş da ailesiyle birlikte geldiklerini ve ayçiçeği tarlalarında çalışarak geçimlerini sağladıklarını dile getiriyor. Ancak, Karakuş soğuyan havalardan dolayı zorlandıklarını belirterek, "Ayçiçeği tarlalarında çalışmak gerçekten çok zor. Bu kadar zor olacağını bilseydik buraya gelmezdik. Gündüzleri hava serin ama sabahları çok soğuk oluyor. Soğuk günlerde saat 09.00'da işe başlıyoruz. Bir kere geldik, işimizi bitirip memleketimize döneceğiz. Hasadın tamamlanmasına az kaldı." şeklinde konuşuyor.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.