Kahramanmaraş çok özel bir şehir

Memka İnşaat yönetim Kurulu Başkanı Memduh Kaya “Geçmiş dönemlere baktığımız zaman hükümetimizin ekonomi politikaları çok başarılı oldu” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Ocak 2018 15:26
Kahramanmaraş çok özel bir şehir

Ekonomi Özel sayımızda sorularımızı yanıtlayan Memduh Kaya, Kahramanmaraş’ın ekonomi anlamında tek eksiğinin turizm olduğunu ve bu konuda herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.

2017 yılında inşaat sektörünün ekonomisi nasıl geçti?

2017 yılında inşaat sektöründe maliyetlerde yüzde 30 oranlarında artış oldu. Bu sadece inşaat sektöründe de değil bütün sektörlerde böyle oldu. Ama ekonomide bir durgunluk olmadı. Kahramanmaraş’ın ekonomide tek bir eksiği kaldı oda turizm. şehrimizde dünyanın en güzel yöresel ürünleri var ama bu ürünleri dünyaya tanıtamıyoruz. Yöresel ürenler ile birlikte gıda değerlerimizi de tanıtmakta sıkıntılar yaşıyoruz. Kahramanmaraş’a bir damak turizmi lazım.

Şehir ekonomisi olarak baktığımızda 2017 yılında elinde sermayesi olan birçok işadamı konut sektörüne yöneldi.Bu durumla beraber talepten fazla arz oluştu. Fiyatlar geriledi. Kahramanmaraş’ta kurumsal kimliği olmayanlar çoğaldı ve vatandaşa zarar verenler oldu. Sektör büyüdü ama bu büyümenin sektöre zararları da oldu. İnşaat sektörü durmaz. Konut bir ihtiyaçtır ve bu ihtiyaç ebediyen devam edecektir.

Vatandaşların ev alırken nelere dikkat etmeli?

Vatandaşlarımız ilk olarak daire fiyatı çok uygun diye talip olmamalı, Firmanın kim olduğunu iyice araştırmalı. Sözleşmeyi satır satır okuyup, hukuk alanında uzman bir kişi ile birlikte imzalamalı. Firmanın kurumsallığı çok önemli, referansları çok önemli, yaptığı konut kalitesi çok önemli öncelikli dikkat edilmesi gerekenler bunlar sonrasında ise sosyal donatı, kullanılan malzeme kaliteleri gibi kriterler geliyor.

2018 yılından beklentileriniz nelerdir? Sektöre yönelik öngörünüz nelerdir?

Türkiye’nin ekonomisini dünyanın ekonomisinden bağımsız düşünemeyiz. Ortadoğu’daki savaşlar da biterse ülkemizin önünde hiçbir engel kalmayacaktır. Hükümetimizin ekonomi politikasının da istikrarlı bir şekilde devam etmesi bütün sektörlere canlılık kazandıracaktır. Geçmiş dönemlere baktığımız zaman hükümetimizin ekonomi politikaları çok başarılı oldu. 2018 yılında bu politikaların daha iyi olmasını ümit ediyoruz.

En gözde projeniz olan Germanicia Park konutları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Germanicia Park’ın ismini Kahramanmaraş’ın tarihiyle özdeşleşen bir isim olduğu için bu şekilde belirledik. Antik kentlerimizin gün yüzüne çıkıp Kahramanmaraş turizmine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Biz de bu konutlara isim verirken tarihi güzelliklerimizi göz önüne aldık. Projemiz 63 dönümlük bir arazi üzerine kuruluyor. Alan şehrimizin batı tarafında imara yeni açılan bir bölge. Sosyal tesis anlamında çok iddalı bir şekilde çalışıyoruz. Havuzlardan hamamlara, spor salonlarından kafeteryalarına ve çarşısına kadar her şey en ince ayrıntısına kadar düşünüldü. Çok güzel bir göl manzarası olan önü açık bir tepede inşaat başlattık. Çarşısıyla pazarıyla bir kompleks oluşturduk. Şehre batıdan girince Kahramanmaraş’a bir imaj verecek mimari yapıyı şehre kazandırmak için yola çıktık. Toplamda 350 civarında konut var. Ayrıca bir bölümünde 1+1 daireler var. 4+1, 5+1 ve villa konutlar olacak şekilde tasarlandı. Böylesine farklı bir proje ile vatandaşın karşısına çıktık. Kahramanmaraş’ın da böyle bir projeye ihtiyacı vardı. 3 yıl içinde tamamlayacağız. İki etap olarak yapacağımız projemizin ilk etabı 24 ayda teslim edilecek. Şu anda kaba inşaatların bir kısmını bitirdik.

Rahmetli Sabancı’nın bir lafı vardır; ‘paraya değil çalışmaya doymadık’ biz bu mantık ile ilerliyoruz. Ve bu anlamda projelerimizin devamı da gelecek. Kahramanmaraş’ımıza olan aşkımızla çalışıyoruz. Kahramanmaraş çok özel bir şehir. Bunu herkesin bilip, ona göre çalışmalar yapması lazım. Kahramanmaraş’ımızın tanıtımı için herkes elinden geleni yapmalı. Birçok marka çıkaran şehrin daha iyi yerlerde olması lazım. Bunun için de gerek medyamızın, gerek sivil toplum kuruluşlarımızın gerekse de milletvekillerimizin elini taşın altına koyması gerekiyor. Şehrimize bir zenginlik verilmiş, bir güzellik verilmiş. Bunların değerlendirilip turizm anlamında geliştirilmesi lazım. Karadeniz’deki güzelliklerin daha fazlası bizim bölgemizde var. Tarih, sıcak su kaynakları, mağaralar, gıda gibi her anlamda turizme katkı sağlayacak değerlerimiz var. Hızlı tren projesine Kahramanmaraş, Gaziantep arası dahil edilirse şehrin Turizmine ve gelişmesi çok katkı sağlayacaktır.

Kaynak:Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.