Japonya’da OHAL 31 Mayıs’a kadar uzatıldı

Japonya'da hükümet, korona virüs salgını ile mücadele kapsamında hayata geçirilen ve 6 Mayıs'ta sona ermesi beklenen olağanüstü hal (OHAL) uygulamasını...

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Mayıs 2020 12:33
Japonya’da OHAL 31 Mayıs’a kadar uzatıldı

Japonya'da hükümet, korona virüs salgını ile mücadele kapsamında hayata geçirilen ve 6 Mayıs'ta sona ermesi beklenen olağanüstü hal (OHAL) uygulamasını 31 Mayıs'a kadar uzatma kararı aldı.

Korona virüs salgınının etkisini sürdürdüğü Japonya'da hükümet, salgınla mücadelede politikası kapsamında uygulanan OHAL'in süresini uzatma kararı aldı. Kendilerine danışmanlık yapan uzman kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda kararını veren hükümet, 6 Mayıs'ta sona ermesi öngörülen uygulamanın 31 Mayıs'a dek süreceğini duyurdu.

Başbakan Abe'ye özel yetki

Japonya'da Mart itibari ile artan vaka sayısı nedeniyle olası senaryolara karşı hazırlık yapmaya başlayan hükümet ilerleyen günlerde radikal tedbirlerin gerekli olabileceğini açıklamış, ardından meclis Başbakan Shinzo Abe'nin korona virüs ile mücadele kapsamında OHAL ilan etmesine olanak tanıyan yasayı onaylamıştı.

İlk olarak 7 eyalette uygulandı

Hükümet karara başlarda temkinli yaklaşsa da, kamuoyundan gelen eleştirilerin ardından 7 Nisan'da OHAL ilan edilmişti. İlk olarak Tokyo, Osaka, Chiba, Kanagawa, Saitama, Hyogo ve Fukuoka'da geçerli olacağı açıklanan kararın kapsamı, 16 Nisan'da tüm ülkeyi içine alacak şekilde genişletilmişti.

Yaptırım yok

OHAL kararının dayandığı Japonya yasalarının sınırları nedeniyle vatandaşların hükümetin çağrılarına uymaması halinde cezai yaptırıma maruz kalmayacağı belirtilmiş, sokağa çıkma yasağı ya da şehir karantinası gibi zorunlu önlemlerin de hayata geçirilemeyeceği açıklanmıştı. Ticari işletmeler faaliyetlerini durdurmaya zorlanmasa da, yerel hükümetler birçok sektöre kepenk kapama çağrısında bulunmuştu. Japonya hükümeti, vatandaşları mecbur olmadıkça dışarıya çıkmaktan kaçınmaya çağırmıştı.

Şartlı kamulaştırma hakkı

Vatandaşları direk olarak etkileyecek zorlayıcı tedbirler olmamasına rağmen, hükümet virüsle mücadelede birçok yetki elde etmişti. Valilere özel arazileri ve binaları sahiplerinin makul neden olmaksızın kullanımına izin vermemesi durumunda virüsle mücadele kapsamında kamulaştırma hakkı tanıyan OHAL, ilaç ve gıda şirketlerine stok yasağı getirilmesinin de önünü açmıştı.

Kısıtlama yetkisi

Ayrıca kamu otoriteleri market benzeri ticari işletmelerin çalışma saatlerini sınırlandırabilme ve tiyatro, sinema, stadyum gibi mekanlardan geçici olarak kapanmalarını isteme hakkı elde etmişti. Hükümetin talebi doğrultusunda spor salonları, restoranlar, kafeler ve alışveriş merkezlerinin de aralarında olduğu birçok işletme faaliyetlerine geçici olarak ara verme kararı almıştı.

KAYNAK: İha

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.