İşsizlik Maaşına Kimler Başvurabilir? Başvuru Şartları Nelerdir?

Son aylarda yaşanan Koronavirüs (Covid-19) salgını ile birlikte birçok işletme İçişleri Bakanlığı’nın yönergesi nedeniyle kapatıldı. İşte işsizlik maaşına dair tüm bilgiler haberimizde.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Ağustos 2020 08:59
İşsizlik Maaşına Kimler Başvurabilir? Başvuru Şartları Nelerdir?

Son aylarda yaşanan Koronavirüs (Covid-19) salgını ile birlikte birçok işletme, kafe ve benzeri dükkan İçişleri Bakanlığı’nın yönergesi nedeniyle kapatıldı. Birçok işletmenin kapatılması ile birlikte yüzbinlerce insan salgın hastalık sürecinde işsiz kaldı. Bu nedenle bakanlık tarafından işsiz vatandaşlara işsizlik maaşı ödeneği açıldı. Peki kim işsizlik maaşı alabilir? İşsizlik maaşına başvuru yapabilmek için hangi şartları yerine getirmesi gerekmektedir? İşte işsizlik maaşına dair tüm bilgiler haberimizde.

İşsizlik Maaşına Kimler Başvurabilir?

İşsizlik maaşından faydalanmak isteyen vatandaşların kendi istekleri dışında işlerini kaybetmiş olması gerekmektedir. Örneğin çalıştığı iş yerinin iflas etmesi veya işten çıkarılmış olması gerekmektedir. Aksi halde istifa etmeniz durumunda bu hizmetten yararlanmanız mümkün değil. İşten çıkarılan veya iş yeri iflas eden vatandaşların ayrıca son 3 yılda 600 gün işsizlik sigortası primini ödemiş olması ve 120 gün prim ödemiş bir çalışan olması gerekmektedir.

para.jpg

İşsizlik maaşı hizmeti şartlarına uyan vatandaşların işsiz kaldıktan sonraki 30 günlük süreçte İşkur’a gitmesi veya kurumun resmi web sitesi “www.iskur.gov.tr” üzerinden online olarak başvuru yapması gerekmektedir. Ayrıca vatandaşlar E-Devlet üzerinden de işsizlik maaşı başvurusu yapabilir. Başvuru yaptıktan kısa süre sonra işsizlik maaşından faydalanmaya başlayabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Süresi ve Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler!

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre işsiz kalan vatandaşlar 10 aya kadar işsizlik maaşından faydalanabilecek. Bu süreçte vatandaşların ikametinin değişmesi, herhangi bir sosyal güvence kuruluşundan yaşlı aylığı alması, silahaltına alınması, yurtdışına çıkması, herhangi bir sigortalı işte çalışmaya başlaması halinde 15 gün içerisinde İŞKUR’a bildirim yapmak zorundadır. İşsizlik maaşı alan herhangi bir bireyin bilgilerini bilerek eksik veya yanlış vermesi halinde yapılan ödemeler yasal faiz ile geri ödeme ile alınmaktadır. Vatandaşların bu hususlara dikkat etmesi oldukça önemlidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum