İş sözleşmesinin usule uygun feshedilmesi

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Gençlik İletişim Birimi Başkanı Avukat Görkem Alyanak ve TBB Gençlik İletişim Birimi Üyesi Avukat Uğur Uzun ‘İş Kanunu Madde 40 uyarınca işveren, işçiye yarım ücreti ödemek zorundadır’

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Nisan 2020 22:23
İş sözleşmesinin usule uygun feshedilmesi

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Gençlik İletişim Birimi Başkanı Avukat Görkem Alyanak ve TBB Gençlik İletişim Birimi Üyesi Avukat Uğur Uzun ‘İş Kanunu Madde 40 uyarınca işveren, işçiye yarım ücreti ödemek zorundadır’ diyerek, 65 Yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan işçiler için iş sözleşmesi kanuni askı durumunda olduğunu belirttiler.

Madde 19 - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.

2-a) 65 Yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan işçiler bakımından 21 Mart 2020 itibari ile sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlandığı için bu durumda bu işçiler bakımından iş sözleşmesi kanuni askı durumundadır. Yukarıda belirttiğimiz üzere ilk bir haftalık süreyle İş Kanunu Madde 40 uyarınca işveren, işçiye yarım ücreti ödemek zorundadır. Ardından varsa işçiye yıllık ücretli izinlerini kullandırabilir. Bilindiği üzere yıllık izin, anayasal dinlenme hakkıdır ama bunun kullandırılmasını belirleme hakkı işverenin yönetim hakkı kapsamı içerisindedir. İşveren bu izinlerin hangi sürelerde kullandırabileceğini kendisi belirleyebilir. Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 10. Maddesi uyarınca yönetmelik ve yönetim hakkı işverene bu hakkı vermektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.