İnşaat sektöründe algı mı yapılıyor?

Kahramanmaraş’ta aylardır inşaat sektörünün bitme noktasına geldiği söyleniyor. Buna neden olarak da daire alanın yanı sıra soran bile olmadığı öne sürülüyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Ekim 2018 14:56
İnşaat sektöründe algı mı yapılıyor?

Bütün bu söylenenlere karşılık TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu)’in açıkladığı verilere bakıldığında Kahramanmaraş için inşaat sektöründe o kadar da tehlike çanları çalmıyor.

TÜİK verilerine göre Kahramanmaraş’ta 2017 yılının eylül ayı verileri ile 2018 yılı eylül ayı verileri arasında daire satışlarında afaki bir azalma görülmüyor. 2017 yılı Eylül ayında Kahramanmaraş’ta toplamda bin 251 dairenin ilk satışı gerçekleşti. 2018 Eylül ayında ise bin 200 dairenin ilk satışı gerçekleşti. Bu rakamlara bakıldığında arada çokta fazla fark olmadığı ortada. Peki İnşaat sektöründeki bu durgunluk neyden kaynaklanıyor? İnşaat sektörü temsilcilerinden aldığımız bilgilere göre, durağanlık maliyet artışlarından kaynaklanıyor. Özellikle demir ve çimento gibi malzemelerdeki maliyet artışları sektör temsilcilerini zorlamış durumda. Aynı zamanda banka faizlerinin yüksek olması da vatandaşların ev almalarında olumsuz bir etken. Bütün bu etkenlere rağmen 2017 yılı eylül ayı ile 2018 yılı eylül ayı sıfır daire satış rakamlarına bakıldığında inşaat sektörünün anlatıldığı kadar da zor durumda olmadığı ortaya çıkıyor.

9 AYLIK SÜREÇTE DE DEĞİŞEN YOK

2017 ve 2018 yılı Ocak-Eylül ayı satışlarına bakıldığı zaman da 2018 yılında geçen yıla kıyasla söylendiği kadar değişiklik yok. 2017 yılı Ocak-Eylül ayı ilk satış rakamı 7 bin 121 iken 2018 yılı Ocak-Eylül ayı ilk satış rakamı 7 bin 107.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.