İmar barışına yoğun başvuru

Akyol Harita Genel Koordinatörü Muhammet Cihat Demir son zamanlarda gündemi sıkça meşgul eden İmar Barışı hakkında görüşlerini gazetemiz ile paylaştı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Temmuz 2018 13:16
İmar barışına yoğun başvuru

HABER: EMRE BOZ

Cihat Demir; “İmar barışı bizim gözümüzde tam anlamı ile kaçak yapıların önüne geçerek belirli harçlar altında sisteme dahil olması anlamına geliyor. Tam anlamı ile nerede ne var, hepsinin düzene girmesi sağlanıyor. İmar barışı ile kaçak yapıda oturan vatandaşlarımızın konutu artık kayıt altında olacak. Küçük harçlar ile bunu belirlemiş olacak. Kamu’nun gelip ceza kesmesi gibi bir durum olmayacak. Vatandaşlarımıza en büyük faydası herhangi bir durumda kentsel dönüşüm alanına girdiğinde yıkıma karşı yasal yürürlük işleyecek. Aynı zamanda bazı vatandaşlarımızın evleri çok katlı ama sadece arsa olarak geçiyor. Bu imar barışı ile bu vatandaşımız o evin her dairesine ayrı tapu alacak. Bu da ileride bir satış gerçekleştireceği zaman veya kentsel dönüşüm kapsamına aldığı zaman kendisi için büyük avantaj olacak. Kat ittifakı yapıldığı zaman bina değeri arsa değerinden daha yüksek olacak” dedi.

HARİTA MÜHENDİSLERİNDEN DESTEK ALINMALI

Başvuruların yoğun olduğunu belirten Demir; “Kahramanmaraş’ta imar barışı konusunda yoğun bir başvuru var. Ama vatandaşlarımız kendi bildikleri kadarı ile ilerliyorlar. Bakanlık net bir bilgi istiyor. Bu konuda da vatandaşlarımızın bir harita mühendisinden destek alması gerekir. Kat ittifakında bu bilgiler göz önünde bulundurulacaktır. Yanlış bilgi verilmesi, ileride çıkacak büyük sıkıntılara neden olacaktır. Harita mühendisleri bu konuda ilk olarak binanın oturum alanını ölçerler ve gerekli çizimlerini yapar. Bu bina yolda mı kalmış, başkasının arazisine mi girmiş, kullanım durumu nasıl, bunlar değerlendiriliyor” sözlerine yer verdi.

Kırsal mahallelerde şehir merkezine göre daha fazla kaçak yapı olduğunun altını çizen Demir; “Şehir merkezini kontrol etmek daha kolaydır. Büyükşehir olduktan sonra kırsala olan çalışmalar daha da yoğunlaştı. Kırsaldan gelen başvurular daha fazla oluyor. İmar barışına katılmayan vatandaşlar herhangi bir şikayet durumunda veya imar planlamasında, satışta ve kentsel dönüşümde dışarıdan herhangi bir şikayet geldiği zaman kaçak yapı olara göz önüne alınacak. Belediyelerimizin de kaçak yapıyı yıkma yetkisi var. Vatandaşlarımızı imar barışına davet ediyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.