İhtiyaca göre tercih uzun vadede verim sağlar

AYD Tarım Kubota Traktörleri Kahramanmaraş Bölge Bayii İşletme Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yalçın Dede, tarım makinelerinin kullanım alanları ve arazi kullanım koşulları konularında açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Temmuz 2019 14:14
İhtiyaca göre tercih uzun vadede verim sağlar

HABER: ALİ HAN DELİGÖZ

Üreticilerin makine seçiminde doğru kararlar alması gerektiği, doğru seçimle toprak veriminin artacağını vurgulayan AYD Tarım İşletme Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yalçın Dede; “Tarımsal işletmelerde makine giderleri genellikle birinci sırada yer alıyor. Tarlaya döktüğünüz alın terinizi gereksiz yere harcamak istemezsiniz. Üreticiler olarak doğru makineleri seçmeli ve makinelerini daha etkin kullanmalıyız. Bu nedenle işletmelerin büyüklüğü, yapılacak iş ve işlemler dikkate alınmalı. Böylece işletme daha verimli hale getirilebilir. Tarım işletmesindeki ekonomik sürdürülebilirlik, önemli ölçüde işletmecinin makine kullanım ve seçme yeteneğine bağlıdır” dedi.

Tarım makinelerini satın alırken dikkat edilmesi gereken unsurlara değinen Dede; “Makine ve ekipman alırken dikkat edilmesi gereken şeyleri şöyle sıralayabiliriz; Toprak özelliği, Arazi büyüklüğü, Makinenin gücü, Yakıt sarfiyatı, Kalite ve Sağlamlığı, Yedek parçaya ulaşabilirliği, Servis imkânları, Ve en önemlisi Fiyatı” ifadelerini kullandı.

Toprak analizinin yapılarak tarımsal donanımların tercih edilmesi gerektiği vurgusunu yapan Dede; “Öncelikle toprağınızın özelliklerinin neler olduğunu belirleyin. Çünkü toprak özellikleri kullanacağınız traktörü veya ekipmanı ne kadar zorlayacağını ortaya koyacaktır. Örneğin; kil oranı fazla olan araziler nemli olduğunda ağırlıktan çok etkilenirken, kum oranı fazla olan topraklar daha az etkilenir. Arazi şartları ile birlikte toprağınızın durumu hangi güç kapasitesinde traktör veya ekipman seçmeniz gerektiği konusunda size yardımcı olur. Ancak bunu belirlerken satış temsilcisine değil, kullanıcıların deneyimlerinden faydalanın” sözlerine yer verdi.

Toprak özelliğine güce traktör gücünün analizi ile satın alınması gerektiğini ifade eden Dede; “Toprak ve arazi özelliğinize göre kaç HP (beygir) traktör işinizi görür arkasında kullanacağınız ekipman hangileri olmalı bunlar araştırılarak aralarından kalitesi, sağlamlığı, düşük yakıt tüketimi, servis ağı ve yedek parçaya kolay ulaşabilirliği, gibi seçenekleri göz önünde bulundurarak aradığınız makineyi bulmalısınız” dedi.

İhtiyaçlar dahilinde tercih edilen ekipmanların uzun vadede verimine atıfta bulunan Dede; “Unutulmaması gereken en önemli nokta bakımları iyi yapılan ve ihtiyaçlar çerçevesinde doğru belirlenmiş bir traktör ve ekipman size uzun yıllar hizmet edebilir. Traktörün bir gösteriş aracı değil bir yardımcı olduğunu unutmamamız gerekiyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.