İbadi bugün geliyor!

İbadi, bugün Ankara’ya geliyor. Başbakan Yıldırım ile İbadi’nin görüşmesinde ana gündem, Türkiye’nin Habur’a alternatif olarak teklif ettiği Ovaköy Sınır Kapısı projesi olacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Ekim 2017 10:29
İbadi bugün geliyor!

Başbakan Binali Yıldırım’la görüşecek olan İbadi’nin Türkiye’ye gelişinin Suudi Arabistan ziyareti sonrası gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Bölgesel ittifakların yoğunlaştığı ortamda İbadi’nin ziyareti Irak’ta yaşananların ötesinde önem taşıyor. Mesud Barzani’nin referandum yoluyla Irak’ı bölme girişiminden sonra Irak Merkezi yönetiminin idareyi devralma çabaları sürerken gerçekleşen ziyaret, Türkiye-Irak ilişkilerinde yeni dönemin başlangıcı olacak.

SINIR GÜVENLİĞİ ÖNCELİKLİ GÜNDEM

Barzani’nin, referandum hamlesi karşısında alınacak tedbirler ile yapılacak ortak çalışmalar görüşmenin ana gündem konusunu oluşturacak. Tek muhatap olarak merkezi yönetimi gördüğünü açıklayan Türkiye ile Irak ilişkilerinde Barzani yönetimi aracılığıyla yapılan Habur Gümrük Kapısı’nın Irak tarafındaki İbrahim Halil Kapısı, Erbil ve Süleymaniye havaalanları gibi kamu idarelerinin Merkezi yönetim tarafından devralınmasına ilişkin çalışmalar değerlendirilecek.

ALT YAPI DESTEĞİ

Sınırların güvenliğinin de Irak Hükümeti tarafından devralınması bekleniyor. Bu doğrultuda sınırlardan PKK’lı teröristlerin sızmalarına karşı alınacak önlemler de detaylı olarak değerlendirilecek. Türkiye’nin Habur’a alternatif olarak teklif ettiği Ovaköy Sınır Kapısı projesi de görüşmede değerlendirilecek konular arasında yer alıyor. Ovaköy’ün karşısındaki Irak topraklarında Erbil yönetiminin hakimiyetinde kalan bölümden geçişin nasıl sağlanacağı, ticaret yolunun güvenliği ve alt yapı yatırımlarının hızlandırılması gibi konular değerlendirilecek. Türkiye, Irak hükümetine, gerek Ovaköy ticaret yolunun ve Dicle üzerinden geçecek köprülerin yapımında gerekse Irak Merkezi Hükümetinin ihtiyaç duyduğu diğer alanlarda gerekli alt yapı desteğini sunmaya hazır olduğunu iletecek.

IRAK İLE ORTAK VİZYON

Bugünkü Türkiye ziyareti öncesi başkent Bağdat’ta konuşan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, iki ülke arasında önemli stratejik konuları ele alacarak yeni bir ortak vizyon çizecekleri söyledi. Görüşmelerde ana başlıkların; ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, su meselesi, sınır kapılarının kontrolü ve bölge güvenliği olduğunu belirten İbadi, iş birliğine ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

PETROL İHRAÇ ETMEK İSTİYORUZ

Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında Ankara’ya bugün yapacağı ziyaretle ilgili İbadi, “Bölgenin güvenliğinin sağlanması konusundaki vizyonumuzu da Türkiye’ye aktaracağız. Bu alanda ciddi iş birliğine ihtiyacımız var ve bununla ilgili yeni bir Irak-Türkiye ortak vizyonunu çizeceğiz. Türkiye’nin PKK’nın varlığı ve bölgenin parçalanmasıyla ilgili ayrıca ciddi ve haklı endişeleri var. Referandumu da milli güvenliklerine tehdit olarak görüyorlardı. Irak’taki Kerkük stratejik boru hattından (Kerkük-Ceyhan) Türkiye’ye yeniden petrol ihraç etmek istiyoruz” dedi. İbadi, petrol gelirleri ellerine geçtiğinde IKBY'deki memurların maaşlarının ödemesini de Bağdat’tan yapacaklarını söyledi.

KAMPLAR TEK ÇATIDA TOPLANIYOR

İbadi’nin Ankara’da gerçekleştireceği temaslarda Başika kampı başta olmak üzere Türkiye’nin Irak’ta bulunan askeri kamplarının durumu da görüşülecek. Bu doğrultuda Irak’la askeri işbirliği, eğitim ve danışmanlık anlaşması imzalanarak bu kampların tek çatı altında toplanması ve Irak’ın yeniden imarına katkı sağlayacak şekilde yeniden teşkil edilmesi gündemde. İbadi ile görüşülecek konular arasında, mevcut karışıklıktan yararlanarak bölgeyi terörize etmesi olası PKK'ya karşı Türkiye, Irak ve İran işbirliğiyle ortak mücadele de yer alıyor. Türkiye, PKK’nın yok edilmesi noktasında kararlılığını da görüşmelerde net olarak vurgulayacak. Irak ordusu içerisindeki Haşdi Şabi konusundaki çekinceler iletilecek ve Kerkük, Musul, Telafer gibi Türkmen kentlerinin demografik yapısının eski haline getirilmesi konusundaki hassasiyetler Iraklı muhataba iletilecek.

KAYNAK:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.