Hükümetin kararlı duruşu dengeyi sağladı

Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Beşen, 2018 yılındaki ekonomik saldırılar sonrasında hükümetin kararlı duruşlu ve dengeleme süreci ile başarı elde edildiğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Ocak 2020 09:24
Hükümetin kararlı duruşu dengeyi sağladı

Beşen, şehir ekonomisinin kalkınmasında yerel yönetimlerin büyük payının olduğunu vurguladı.

2019 YILI EKONOMİ AÇISINDAN ÜLKE ÇALKANTILI BİR DÖNEMDEN GEÇTİ. BU PENCEREDEN BAKILDIĞINDA 2019 YILI EKONOMİSİNİ NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

Bildiğiniz gibi 2018 yılında ekonomimize dış bağlantılı finansal saldırılarda bulunulmuştu. Hükümetin ekonomi yönetiminin kararlı duruşu ve dengelenme sürecinde almış olduğu kararlar etkisini göstermiş, yılın son çeyreğinde yüzde 2.8, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.3 ve yılın ikinci çeyreğinde de yüzde 1.6’lık daralan ekonomimiz, yılın üçüncü çeyreğinde 0.9 ile yeniden büyümeye başladı. Dördüncü çeyrekte de büyüme ivmesinin artacağını ortaya koydu ve enflasyon ve faiz oranlarında ciddi düşüşleri gördük.

SİGORTA SEKTÖRÜNÜN 2019 YILINI NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

2018 yılında yaşanan kur oynaklığında birçok sektör olumsuz etkilendi. Bundan finans sektörü de payını aldı, ancak sigorta alanında Trafik ve kasko poliçelerine düşüşe rağmen 2019 yılında küçülme yaşanmadı ve sektör büyümesini sürdürdü.

YEREL EKONOMİNİN KALKINMASI ÜLKE EKONOMİSİNİ GÜÇLÜ KILAR. ŞEHRİN EKONOMİSİNİN KALKINMASI İÇİN NELER YAPILMALI, ÖZELLİKLE ORTA ÖLÇEKLİ KOBİLER İÇİN NELER TAVSİYE EDERSİNİZ.

Bir şehrin kalkınmasında özellikle yerel yönetimlerin rolünün çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Büyükşehir Belediyesinin katkısı olmadan hiçbir projede istenilen başarıyı elde edemeyiz. Şehrimizin STK ile uyum içerisinde KOBİ’ler için yatırım alanları sağlanmalı, Turizm’i geliştirecek kararlar alınmalı şehrimize daha çok yerli ve yabancı Turistlerin gelmelerine yönelik çalışmaları artırmalıyız.

İKTİDARIN EKONOMİ POLİTİKALARINI NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

Hükümetin ekonomi yönetimin almış olduğu kararları çok doğru ve yerinde olduğunu, ortaya konan ekonomik göstergelerle de örtüştüğünü görüyoruz. Fakat piyasalara uzun vadede ekonomiye yönelik güven artırıcı ciddi adımların atılması yatırımların önünü daha çok açacağına inanıyorum.

KAHRAMANMARAŞ’IN SEKTÖR ÇEŞİTLİLİĞİNE VE YABANCI YATIRIMCIYA İHTİYACI VAR MI?

Öncelikle Kahramanmaraş’ta yatırım yapılacak alanların oluşturulması gerektiğine inanıyorum. Şu anda maalesef sanayicimiz yeni yatırım yapacak alanları bulamamaktadır. Bu nedenle çok ivedi bir şekilde Tomsuklu ve yeni OSB alanlarının yatırımcıların hizmetine sunulması gereklidir. Elbette ki farklı sektörler ve yabancı yatırımcıların, oluşturulacak yeni organize sanayi bölgelerinde yatırım yapmalarını sağlamak, şehir ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır.

2020 YILI EKONOMİSİNDEN NELER BEKLİYORSUNUZ, ÖNGÖRÜNÜZ NEDİR?

Şu ana kadar göstergelere bakıldığında 2020 yılının 2019 yılına göre daha iyi geçeceğine inanıyorum.

ÜLKEDE SON ZAMANLARIN EN BÜYÜK SORUNU GÜVEN DUYGUSUNUN ZEDELENMESİ OLARAK GÖRÜLÜYOR, BU DOĞRULTUDAN BAKILDIĞINDA EKONOMİYE GÜVEN VAR MI?

2018 yılında gerçekleşen finansal krizle ilgili birçok kesimin Türk ekonomisinin belini doğrultamayacağını ifade etse de, ekonomi yönetiminin almış olduğu ciddi kararlar neticesinde ekonomiye olan güven artmış ve belirli bir istikrar yakalanmıştır. Az önce de belirttiğim gibi yerli ve yabancı yatırımcılar için uzun vadede ekonomiye güven sağlayacak parametreler hazırlanmalıdır. Son olarak şunu ifade etmek istiyorum. Yaşanan tüm olumsuzluklarda Hükümetimiz yapılan sektörlerden gelen talepleri ciddiye almış ve her defasında önemli adımlar atmıştır. Meydana gelen ekonomik dalgalanmalar maalesef esnafımızı çok etkilemiştir. Bugün birçok esnaf kardeşimizin gelirleri azalmakta giderleri ciddi bir şekilde artmaktadır. İnşallah Hükümetimizden esnafımızın sorunları hakkında kapsamlı bir çalışma yapmasını arzu ediyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.