Hükümetimizin politikası büyüme sağladı

Çırağın Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çırak ile inşaat sektörünü ele alarak Kahramanmaraş ve Ülke ekonomisini değerlendirdik.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Ocak 2021 22:01
Hükümetimizin politikası büyüme sağladı

2017 yılının ekonomi anlamında nasıl geçtiğini gazetemize anlatan Ali Çırak, “Piyasa kötü değildi, faiz oranlarında devletimizin izlediği politika çok iyiydi” dedi.

KONUT YAPAN BİR FİRMA OLARAK KAHRAMANMARAŞ'TA SEKTÖRÜN 1 YILI NASIL GEÇTİ. FİRMANIZDA DURUM NE İDİ?

Şehirde sektörün bir yılına bakıldığında inşaat sektöründe daralma var gibi gözükse de bu durum vatandaşı mağdur eden bazı firmaların oluşturduğu algı sebebiyledir. Sadece bazı firmaların proje süreleri uzadı sebebi ise daire satışlarının önceki yıllara göre bazı dönemlerde durağanlık yaşaması ile alakalı diyebiliriz. Ama işin aslında ise; ne konut yapımında azalma var ne de satışında azalma var. Kahramanmaraş’ta 2017 yılı içerisinde 15 bin konut üretilmiş ve bunların büyük çoğunluğu satılmış durumda. Çırağın Group olarak 2016 yılı ile 2017 yılını kıyasladığımızda kriz var denilen ülkemizde şirketlerimiz ortalama yüzde 30 büyüdü bu durum sadece bizde değil inanıyorum ki; sektörümde planlı ve dürüst çalışan birçok şirketin bu yılı iyi geçmiştir planlı çalışan kimse zararına daire satmaz. Piyasa kötü değildi, faiz oranlarında devletimizin izlediği politika çok iyiydi, dolar bir ara yükseldi, geri düştü ama sonuç olarak ekonomi devam ediyordu. Özetle şehirde inşaat sektörünün bu yılı çok iyi geçti.

2017 YILININ EKONOMİSİNİ NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

Büyüme oranlarına baktığımızda yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.3 büyüdük, ikinci çeyrekte 5.4 oldu ve üçüncü çeyrekte bu sayı yüzde 11 oldu. Genel olarak baktığımızda ekonominin çok iyi olduğuna inanıyorum, kaldı ki büyüme rakamlarına bakıldığında durum net bir şekilde ortada. Küçük esnafta ise iş var ama piyasada nakit sıkıntısı var gibi. Türkiye konumu gereği sürekli negatif algılarla yönlendirilmeye çalışılan bir ülke. 15 Temmuz darbe girişimi gibi bir süreci atlatan ülkemiz, Suriye'nin içinde bulunduğu durum, Irak'ın tutumları, ABD'nin açıklamaları, Kudüs’ün durumu, her hilenin altından çıkan İsrail’in politikası gibi sanki tüm dünya birleşmiş, gözünü Türkiye’ye dikmiş, bu güruh içeride ve dışarıda saldırırken ekonomimiz hala çok güzel gidiyor. AK Parti iktidarının ekonomi politikası çok iyi ilerledi. Krizlere rağmen piyasaya rahatlama geldi. Doların bizim ekonomimize ciddi zarar verdiğini düşünmüyorum. Sürekli sabit kalsa ekonomimize hiç dokunamayacak ama sürekli düşüp yükselmesi ufak sarsmalara neden oluyor.

2018 YILI EKONOMİ BEKLENTİLERİNİZ NELERDİR?

15 yıldır izlediği ekonomi politikalarıyla başarıyı yakalamış, Ak Parti iktidarının verdiği güven ve istikrar sebebiyle 2018 ekonomisinden beklentilerimiz iyi geçecek doğrultusunda. İnşaat sektöründe ise; maliyetlerin artması sebebiyle ilk 6 ay durağan bir dönem izleyebilir. Ama ikinci 6 aylık dönemde bu açığın kapanarak iyi bir yıl olacağını düşünüyorum. Bu ülke bizim başkası sahiplenmez, Bizim başka ülkemiz yok, Biz birlik beraberlik içinde olmak zorundayız, Biz üretmek zorundayız, Biz gelişmek, büyümek zorundayız. Birlik ve beraberliğimizin daha güçlü olduğu bir yıl diliyorum.

Kaynak: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.