Fiyatları alıcılar belirliyor

Kahramanmaraş’ın farklı mimari yapılara ihtiyacı olduğunu belirten Gürün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Burak Gürün, gazetemize özel açıklamalar yaptı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Aralık 2017 17:15
Fiyatları alıcılar belirliyor

Burak Gürün maliyet artışlarının dünya çapında görüldüğünü söyledi.

Kahramanmaraş’ta inşaat sektörü çevre iller ile kıyaslandığında durum nasıl?

Teknolojinin gelişmesi ve yeni malzemelerin çıkması ile Kahramanmaraş’ta gelişmeler oluyor. Ama Kahramanmaraş göç almadığı için sektör çok hızlı bir şekilde ilerlemiyor. Demir bazındaki maliyetleri düşünürsek konut fiyatları da yükseliyor. Dünya çapında artış görülüyor, sadece Türkiye’de değil. Ev fiyatları Kahramanmaraş için çok yüksek değil. Çevre illere göre uygun fiyatlar var. 2006 yılında kurulmuş bir şirket olarak talebe göre karşılık veriyoruz. Yapılan malın alıcı bulması gerekiyor. Son 5 yılda çevre iller ile farklılık var. Örneğin Gaziantep’te yüksek binalara göre Kahramanmaraş’ta daha iyi işler çıkıyor. Kahramanmaraş’ın değişik mimari yapıya ihtiyacı var.

Son zamanlar batan firmalar var. Vatandaşın bu mağduriyetini nasıl değerlendiriyorsunuz?

15 Temmuz süreci piyasayı çok etkiledi. Vatandaşımız krizlere hazırlıklı duruma geldi. Batma durumu herkesin başına gelebilir. İstanbul’da bir bina yapsanız Türkiye’de bir kriz yaşansa yabancılar gelip hemen alıyorlar. Ama Anadolu şehirlerinde inşaat alanında bir sıkıntı var. Vatandaşlarımızın ev alırken topraktan girip, inşaat bitene kadar parça parça ödeyip sonrasında da kalan kısmı kredi çekip öderim diye düşünüyor. İnsanlar 30 yıl boyunca bir ev için çalışabiliyor. Bu durumda yıllarca iş yapmış firmalar tercih edilmeli. Bankalar bile firmalara göre farklılık gösteriyor. Vatandaşlarımız daire alırken geçmişi olan firmaları tercih etmeliler. Daha önce firmanın yapmış olduğu projeleri kontrol etmeliler.

Konut fiyatlarında ileriki dönemlerde bir artış konusu olabilir mi?

Şu anda elimizdeki hazır daireler daha ucuz. Alıcı olmadığı için şirketler karından fedakârlık yapma durumuna geliyor. Bir malın fiyatını alıcı belirliyor. Konutun emsalleri daha ucuz olduğu zaman fiyat aşağı çekilmek durumunda kalıyor. Bir noktaya kadar barınma ihtiyacı gideriliyor ama Kahramanmaraş’ta bir stok fazlası söz konusu. İleriki dönemlerde de maliyetlerden kaynaklı bir artış söz konusu olabilir.

Gürün İnşaat’ı bize anlatabilir misiniz?

2006 yılında kurulan firmamız kısmi özel kısmi devlet işleri yapıyor. Bine yakın daire teslimi yaptık. Villa projeleri yaptık. Mersin’de İnşaat şantiyemiz var. Bunun yanında Kahramanmaraş’ta da çalışmaları süren şantiyelerimiz var. Her tip yapıyı yapıyoruz. Ağırlıklı olarak talebe göre konut yapmayı tercih ediyoruz. Eskiden binaların görselliğine çok önem verilmiyordu. Şimdi dış görselliğine de çok önem veriliyor. Ağırlıklı olarak cam dış cephe tercih ediliyor. Sosyal donatılara önem veriyoruz. Şehrin güzelliğini yansıtacak çağdaş mimari yapılara önem veriyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.