Fidanların can bulma zamanı

Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, fidan dikim zamanının gelmesi dolayısı ile çiftçilerimizi bu konuda bilgilendiriyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Aralık 2015 11:09
Fidanların can bulma zamanı

Fidan dikim zamanı çiftçiler için en önemli dönemlerden biridir, bunun sebebi dikilen fidandan çıkacak sonuçların çiftçinin gelecek yıllar içerisinde ki kazancına katkı sağlar. Yanlış dikilen fidan çiftçiye gelir sağlamamakla birlikte, zarar etmesine dahi neden olabilir. Doğru dikilen fidan ise çiftçinin gelirinin artmasına yardımcı olabilir.Fidan dikiminin doğru bir biçimde yapılabilmesi için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gerek bilgilendirme yazıları, gerekse çiftçilerimiz için kurslar düzenleniyor. Bilinçli çiftçiler gerekli bilgileri öğrenip, öğrendiği bilgileri uygulayarak toprağa aktarıyor. Peki, fidan dikim zamanında nelere dikkat edilmeli?

DİKİM YAPILACAK FİDANIN TOPRAK ÖZELLİKLERİ:

Gevşek ve kumlu topraklara ve ılıman iklime sahip olan alanlara sonbahar mevsiminde dikim yapılmalıdır. Karasal iklime sahip killi topraklarda ise ilkbahar dikimi yapılması uygun görülmektedir. Diğer toprak özellikleri ve iklim yapısına bağlı olarak toprak neminin tav durumunda olduğu zaman dikim için elverişli olacaktır.

DİKİM ANINDA HAVA KOŞULLARI:

İklim koşullarının, özellikle soğuk hava akımları ve don olaylarının kendini gösterdiği zamanların bilinmesi, uygun dikim zamanını belirleme adına en önemli husustur. Soğuk hava akımları başladığında dikim başlamışsa bile bırakmak gerekir. Toprakta sık ve derin don olaylarının yaşanması halinde uygun dikim zamanı erken ilkbahardır. Gökyüzünün kapalı ve bulutlu olması, durgun, rüzgarsız hava hallerinin cereyan etmesi halinde, söz konusu durumlar dikim için en elverişli hava halleridir. Bunun aksine ağır topraklarda yağışlı hava halleri, güneşli ve özellikle sıcak rüzgarlı günler, dikim için en elverişsiz hava halleri olarak nitelendirilebilir.

DİKİM ZAMANINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER:

-Dikim sahasının genel iklim şartları.

-Dikim sahasının yerel iklim şartları.

-Toprak nitelikleri.

-Türler ve fidan materyalleri.

-Dikim esnasındaki hava koşulları.

Fidan dikim zamanında dikkat edilmesi gereken hususlardan birkaçında bu kurallar yer alıyor. Verimli ve sorunsuz tarım yapmak isteyen çiftçiler fidan dikim kurallarını öğrenerek sağlıklı bir dikim yapması İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından temenni ediliyor ve her yıl olduğu gibi bu yıl da çiftçiler ve çiftçi adayları için çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.