Faiz oranlarının düşmesiyle otomotiv sektörü ivme kazandı

Otomotiv sektörünün 2019 yılında daralma yaşadığını belirten Marfi Otomotiv Genel Müdürü Melih Sezal, faiz oranlarının düşmesi ve sıfır araç alımındaki teşviklerin sektöre ivme kazandırdığını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Ocak 2020 09:22
Faiz oranlarının düşmesiyle otomotiv sektörü ivme kazandı

2020 yılında faizlerin daha da düşmesini beklediklerini belirten Sezal, iç pazarda düşüş olduğunu ve bunun geçici olduğunu ifade etti.

2019 YILI EKONOMİSİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

2019 yılında ülkemizi dünyadan ayırarak değerlendirmek istemiyorum. Dünyada Çin ve ABD’nin ticaret savaşlarıyla başlayan, Orta Doğu’da yaşanan gerilimler, İran, İsrail, Suriye ve Sudi Arabistan etkileri ve Avrupa da oluşan milliyetçilik akımlarıyla dünya ticaretinde bir daralmanın olduğunu gördük. Bunların da ülkemize yansımaları oldu. Ülkemizde üretimde ve ihracatta bir sıkıntımız yok. Hatta ban göre cari açığın düşmesiyle bir kazanç elde ettik. İthalat ile ihracat arasındaki fark ülke ekonomisini çok yoruyordu. Bunu da minimize ederek en az hasar ile bu yılı geride bıraktığımızı düşünüyorum. Bazen biz de şirketimizi yönetirken yaptığımız bazı bölümler çok ileri gider, bunları bir çek etme fırsatı ancak böyle sıkışık anlarda olur. Biz neyiz, nerelere geldik acaba diye analiz yaparız. 2019 da ülkemiz kendi kendini analiz etmesi için bir fırsatı oldu. Yanlışlar düzeltildi, faizin inmesi, dövizin stabil kalması piyasaların sıkışık dönemlerinden yavaş yavaş yukarıya doğru gideceğini görüyoruz.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ OLARAK BAKTIĞIMIZDA 2019 YILINDA TÜRKİYE DARALMA YAŞADI MI?

Otomotiv sektörü de bir daralma yaşadı. 10 yıllık ortalamalara baktığımız da Türkiye’de sıfır araç satışları yaklaşık 950 bin bandındaydı. 2018 yılında 600 bin bandına düştü. Bu yıl da 2018 yılına göre yüzde 20 – yüzde 30 kayıplar görünüyor, pazarın yaklaşık 400 binlerde kapanması tahmin ediliyor. 2020 için henüz bu konu da bir görüşümüz oluşmadı. Ben bunun da geçici olacağını düşünüyorum. Son 2 ayda otomotiv sektörü çok iyi durumda. Satışlarda çok iyi bir artış bulunuyor. Bunun tek sebebi ise faizlerin düşmüş olmasıdır. Faizler düşmemiş olsaydı bir araç için 40 bin TL para çektiğin zaman 40 bin TL de faiz ödüyorlardı. Artık o faizleri 6-7 bin lira olarak ödediklerinde alım gücünü zorlamadığını gördük. Bu şekilde devam ettiğinde 2020 yılında faizler bir kademe daha düşer ise tekrar yukarıya doğru bir ivme alacağını düşünüyorum.

2020 YILI ÖNGÖRÜLERİNİZ NELERDİR? YENİ YILDAN NELER BEKLİYORSUNUZ?

2020 yılının genel anlamda bu olumlu döviz fiyatları ve faizler ile piyasanın kendiliğinden şaha kalkmasını bekliyorum. Türkiye için ihracatın daha çok artması lazım. Büyük şirketlerin çok büyük ihracatı bulunuyor. Otomotivde yurtdışında ihracatta bir düşüş yok. İç pazarda daralma var ama ihracatımız aynı şekildedir. Tekstil, Madencilik ve diğer sektörlerde ihracatlarımız tam gaz devam ediyor.

SİYASETE GÜVEN VAR MI? OLMALI MI?

Siyasete güven olmalıdır. Güven söylediğimiz birçok finans olaylarının temelidir. Siyasete güven olmazsa biz bazı çıkışları, atılımları ve gelişmeleri yapamayız. Yeni partiler demokrasi için gereklidir. Halk buna göre tercihlerini yapacaktır. Siyasete kesinlikle güven olmalıdır. Yeni partilerde olsa insanlara gerekli güven terkin edildiğinde ekonomiye biraz daha etki edeceğini düşünüyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.