Esnaf restorasyon bekliyor

Kahramanmaraş’ta 16. Yüzyılda yapılan tarihi kapalı çarşının bir kısmı restore edilirken, geri kalan kısmının ise restore edilmesi bekleniyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Mart 2016 14:59
Esnaf restorasyon bekliyor

Çarşı esnafının dayanışması amacıyla kurulan Kapalı Çarşı ve Taşhan Derneği (KATAD) çarşının restorasyonunun tamamlanmasını istiyor. KATAD Başkanı Şemsettin Namlı “Çarşımızın restorasyonunun bir kısmı yapıldı, bundan esnafımızda memnun, ayakkabıcılar çarşısı, bezirgan çarşısının da restorasyonunun bekliyoruz. Tabelalarımız eksik, onların yapılmasının bekliyoruz.” dedi. Çarşı esnaflarından İbrahim Kara, Taşhan’da üstü açık bölgeden şikâyetçi olduğunu dile getirerek, “Ürünlerimiz güneşten mahvoluyor. Buranın üzerini yapmadılar. Kamelya tarzı bişey yapsalar bile olur. Güneşten dolayı ürünlerimizi sergileyemiyoruz. Bu da satışımızı olumsuz etkiliyor. Belediye başkanları, vakıf malı olduğu için biz bişey yapamıyoruz. Ama dernek kurarsanız olabilir dediler, bunun için dernek kuruldu bekliyoruz.” dedi.

i1.jpg

Tarihi Yer Dökülüyor

Kapalı çarşıda yaklaşık 30 yıldır esnaflık yapan Nihat Çiftaslan, “Kapalı çarşının asıl tarihi yeri ayakkabıcı ve kumaşçıların olduğu yer, diğer taraflar restore edilirken asıl tarihi yer daha restore edilmedi. Biz yıllardır buranın restore edilmesini bekliyoruz, yetkililerin bir an önce el atmasını istiyoruz.” dedi. Çiftaslan, “Biz kendi imkânlarımızla çarşıyı yaptırmaya kalktık buna da izin vermediler, ne çarşımıza bakıyorlar ne de bizim bakmamıza izin veriyorlar. “ diye konuştu.

Dernek Başkanı Namlı, “Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Erkoç’tan restorasyon sözü aldık, Taşhan vakıf malı, belediye burayı alacaklarının söylüyor. Taşhan esnafı üstünün kapanmasını istiyor, vakıf malı olduğu için iş ağırdan alınıyor. Bir an önce Taşhan’ın üstü açık kalan kısmının kapatılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Esnaf Osman Akçakale ise “Dükkânlarımıza bakım yaptıracağız, fakat restorasyon yapılacak diye bekliyoruz, dükkanların önlerinde yaklaşık bir metrelik çıkıntılar var esnaflar buraya mallarını koyuyor, bazı yollardan 2 kişi zor geçiyor, belediye bu çıkıntıları kaldırmalı.” diye belirtti.

12-004.jpg

Kapalı Çarşı Turist Bekliyor

Şehrimizin tarihi çarşısı olan kapalı çarşı, hareketlilik bekliyor. Şemsettin Namlı, çarşının turistik bir yer olduğuna dikkat çekti. “Çarşımız turistik bir yer, fakat tanıtım sorunu var, şehrimize gelen misafirlerin mutlaka çarşımıza uğramaları lazım, bunun şifresi Kültür ve Turizm Bakanımızda, bu konuda kendilerinden destek bekliyoruz.” dedi. Namlı, çarşının otopark sorununun olduğunun belirterek, çarşı müşterisine özel bir park alanı olmalıdır dedi. Dernek Başkan Yardımcısı İsmail Kara, “Çarşının canlanması için turist şart, fakat şehir dışında şehrimiz pek tanınmıyor. 3 ay önce Antalya’da katıldığım bir fuarda K. Maraş’ın PKK ile ne yaptığını sordular. Akdeniz şehri olduğumuzu bilmeyen o kadar çok insan var ki.” dedi. Kara, “Kültür ve Turizm Bakanı’nın hemşehrimiz olması bizim için bir avantaj bu sebeple bakanımızdan yardım istiyoruz, şehrimiz ülkenin her yerinde tanınmalı.” diye konuştu.

i-004.jpg

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.