Esnaf iş, vatandaş alışveriş yapamıyor

Ceylan Alüminyum İşletme Sahibi Selahattin Ceylan, ekonomi alanında yaşanan sarsıntının piyasaya yansıması ve bölge eksiklerine ilişkin gazetemize açıklamalar yaptı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Ekim 2019 10:40
Esnaf iş, vatandaş alışveriş yapamıyor

Bölgede yapılmakta olan yatırımların sürecinin uzamasıyla esnafların olumsuz yönde etkilendiklerinden bahseden Selahattin Ceylan ; “Bizim etrafımızda rahatsızlık duyduğumuz en büyük problem yol. Hal kavşağının yapılma sürecinin uzaması sadece bizi değil bölgenin tüm esnafını etkiliyor. Artık çocuklara hikaye olarak anlatılacak düzeye geldi. Hal kavşağı ve istasyon köprüsü Kahramanmaraş dışından gelenlerin dahi antipatisi kazanmış ve diline düşmüş halde. Topluma o kadar rahatsızlık veriyor ki yapım sürecinin uzaması, kamyon şoförleri alternatif yol arayışına girmiş ve bu bölgeye uğramadan nereden gidebileceği konusunda araştırma yapıyor. Alt yapısal sorunlardan dolayı da aksamalar olduğunu düşünüyoruz. Projelendirmelerin yerinde yapılamaması süreci her geçen ötelemeye sebep oluyor ve tamamlanması zaman alıyor” dedi.

İŞ ALIRKEN TEREDDÜT EDİYORUZ

Ekonomi dolayısıyla solunan kriz havasını iş konusunda işletmeleri zora soktuğunu belirten Ceylan; “2018 yılında ekonomi alanında yaşanan sarsıntı toplumun yanı sıra iş dünyasına da ciddi zararlar verdi. İşlerde ki azalmalar yüzde 70’lere ulaştı ve piyasada güven zafiyeti oluştu. İnsanlar güven duymadıkları işletmelere iş yapması için yönelemiyor. Bunun paralelinde işletmeler ödeme alamama korkusu dolayısıyla iş almakta tereddüt yaşıyorlar. Yani ekonomik istikrarın bozulması, güven ortamının sarsılmasına sebebiyet verdi” söylemlerine yer verdi.

KRİZ TOPLUMU FAZLASIYLA YORDU

Fiyatlandırmanın döviz bazında olması toplumun güvenini olumsuz etkilediğine vurgu yapan Ceylan; “Alüminyum ve plastik sektörü inşaatın tamamlayıcı bir kolu. İnşaat sektörü durdu. Piyasanın belirsizliğinden ve yüklenici firmaların önünü görememesinden dolayı yeni projelere başlanmıyor. Aynı zincirin diğer bir halkası olmamızdan inşaatın peşi sıra biz ve inşaata bağlı tüm sektörler sekteye uğradı. İşi bırakanlar, kepenk indirip ortalıktan kaybolanlar ve peşinde gelen yüzlerce mağduriyet var. Alüminyum ve PVC döviz bazında piyasaya sunulması dolayısıyla istikrarsız fiyat çeteleleri ile karşılaşılıyor. Günü birlik dolardan kaynaklanan fiyat artışı gözlemleniyor ve müşteriye yansıtamıyoruz. İki gün arasında fiyat farklılığı gören müşteride de yine bir güven sorunu oluşacak. Esnaf iş, vatandaş alışveriş yapamıyor. Kriz toplumu fazlasıyla yordu” ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.