Dolar düştü hammadde fiyatı yükseldi

Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, ülkemiz üzerine yapılan ekonomik saldırıların etkilerinin geçmesine rağmen fırsatçıların artışları ve şehrin ekonomik gelişimi ile ilgili konular hakkında gazetemize açıklamalar yaptı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ocak 2024 12:51
Dolar düştü hammadde fiyatı yükseldi

Son dönemlerde ki ekonomi alanındaki sorunlar dolayısıyla Fırıncılık sektörünün geriye gittiği ve hammadde fiyatlarının artması ve üreticiler tarafından minimize edilmiş fiyatların akabinde bahsi geçen undan ekmek çıkmayacağı konularına atıf yapan Güneş; “Son 5 aydır fırıncılık sektörü geriye gidiyor. Esnaf istediği fiyatları veremiyor. Ağustostan bu yana maliyetlerimiz en azı yüzde 40 olmak kaydıyla yükselmeler var. Buna rağmen ekmek fiyatlarında bir artış söz konusu değil, daha önce Esnaf Odaları Birliği fiyatları düzenlerken şuan Bakanlık düzeyinde fiyatlandırma yapılıyor. Durum böyle olmasıyla esnaf para kazanamıyor ve iflasta kaçınılmaz oluyor. Dört tane altmış yıldır sektörde faaliyet gösteren ekmek, bunun yanın kırk adet pide fırını maliyetlerin artmasıyla kapandı. Geriye kalan esnaflarımız ekonominin sürecinden kaynaklı olarak ayakta durma çabası içerisinde. Ticareti daha önce vadeli olarak yaparken un fiyatları yüksel, yükselmesinin yanı sıra üreticiler nakit tahsilat politikasıyla hareket ediyor. Bu durum esnafın ödemelerinde güçlük çıkarıyor. Kahramanmaraş’ta un fabrikası olmamakla birlikte Gaziantep ve Adana’dan un temin ediliyor. Un fabrikalarıyla defalarca görüşme yapıldı. Bakanlık düzeyinde görüşmeler yapılması esnasında un tedarikçileri doğru ifadeler vermiyorlar dolayısıyla tam bir ayrıştırma yapılamıyor, Bakanlıklar üreticiler tarafından yanlış yönlendiriliyor. Kahramanmaraş bölgesinde kullandığımız un 65 TL’den temin edilirken an itibariyle 100-120 TL’den satın alabiliyoruz. Üreticilerin bahanesi ise döviz olmuştu. Ağustos ayında yaşanan ekonomik saldırının arkasına sığınarak fiyat artışına gittiler. Dövizdeki rakamlarda düşmesine rağmen un fiyatlarında herhangi bir düşüş halen yok” dedi.

BU UNLARDAN EKMEK ÇIKMIYOR

Fırıncılık sektörü un fiyatlarından dolayı mağdur durumda olduğu ve un üretici tarafından taban fiyat verilerek bakanlık düzeyindeki görüşmeleri aldatmaya yönelik söylemlerin olduğunun altını çizen Güneş; “Üreticiler tarafından taban fiyatlar veriliyor. Bizler 85-90 TL’den un vermeye hazırız gibi basın açıklamalarının ardından görüşmeye gidildiği takdirde bahsi geçen unlardan ekmek çıkmayacağı, yem amacı ile üretimi olduğu cevabı ile karşılaşıyoruz. Bugüne kadar nakliyat ile problemimiz yoktu fırsatları değerlendirmek amacıyla un fiyatı aldıktan sonra ekstra bir nakliyat fiyatı ile karşı karşıya geliyoruz. Un bizim maliyetimizin yüzde 30’unu teşkil ediyor. Sadece un fiyatları değil kullandığımız yakıt, tükettiğimiz enerjide, işçilik gibi geriye kalan yüzde 70’lik dilimde ki girdilerimizin fiyatları da ikiye katladı. Ekmek fiyatlarında artış olmayıp giderlerimiz artmasıyla devlet girdilerimize olan artışları göz önünde bulundurarak önlem alması neticesinde ekmeklerin kalitesi artacak, esnaf kar edecektir” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM EKONOMİYİ AYAKTA TUTAR

Yaşanan ekonomik istikrarsızlığın neticesinde kepenk indiren esnafların olduğu ve şehir ekonomisinin gelişimi konusuna değinen Güneş; “Ağustos 2018’e kadar 340 tane Fırıncılar Odası bünyesinde 340 üye varken ağustosta yaşanan ekonomi saldırısı sonrası 30 adet üyelerimizden terk eden esnaflarımız var. Geçişme satın alınan birikimlerini sermaye üretmek adına satıyorlar. Ekmek sektörü şuan çok büyük bir kaos ortamında fiyat politikası bu şekilde devam ederse bir çok fırınımız kapatmak zorunda kalacaktır. Şehrin sanayisinin, esnafının çalışması, dışardan şehre giriş ve şehrin turizme açılması ile şehir ekonomisini hem canlandıracak hem de ekonomiye katkı sağlayacaktır. Son üç yıldan bu yana belediyelerimiz fevkalade çalışmalar içerisinde. Şehrin ekonomisini canlandırmak adına kaynak üretimi için çözüm yolları üretiyor. Şehrin çehresi, ekonomisi çalışmalar neticesinde gelişmeye devam edecektir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.