“Doğayla savaşı kazanırsak kaybedeceğiz”

DOĞAÇEV Danışmanlık sahibi Çevre Mühendisi Ömer Çankaya, Kahramanmaraş’ta çevre bilincine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Haziran 2018 11:29
“Doğayla savaşı kazanırsak kaybedeceğiz”

HABER: ABDULLAH YILDIZ

Toplumun çevre konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini savunan Çankaya’ya göre vatandaş talep ettikten sonra değişmeyecek hiçbir şey yok.

Çevre Teknolojileri, Arıtma Sistemleri ve Danışmanlık gibi hizmetler veren DOĞAÇEV imtiyaz sahibi ve Çevre Mühendisi Ömer Çankaya ile Kahramanmaraş’ın çevre kirliliğini  alınması gereken önlemleri konuştuk. Konuyla alakalı önemli tespitlerde bulunan Çankaya konuşmasına genel bilgiler vererek başladı:

“2 yıldır çevre danışmanlığı hizmeti veriyoruz. İşimizin mantığı devletin adına kontroller yapıyoruz. Aylık raporlar sunuyoruz. Çevreyle alakalı tüm mevzuatları takip edip firmalar için takibini yapıyoruz. Hiyerarşi olarak Çevre Şehircilik Bakanlığına bağlıyız. Şuan Kahramanmaraş’ta bu işi yapan aktif olarak 5 firma var.

Çevre Mühendisliğini peyzaj mühendisliğiyle karıştırılır. Oysa birbirinden çok farklı alanlardır. Bizim işimiz park ve bahçe yapmak değildir. Biz çevrenin kirletilmesinin önüne geçmeye çalışırız. Suyu verimli kullanmak, kanalizasyon sistemleri gibi…”

ŞİRKETLER İÇİN ORTA YOL BULUNMALI

Kahramanmaraş’ın özellikle Aksu Çayı’yla gündeme gelen çevre kirliliğine yönelik açıklamalar yapan Çankaya şu ifadeleri kullandı:

“Kahramanmaraş tekstil sektörünün başını çektiği büyük bir sektör var. Bu sektörün getirdiği bir çevre kirliliği var ve Aksu Nehri bu kirliliğin en somut örneği. Tüm bu kirliliğin önüne geçebilmek için öncelikle vatandaşın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Dönüşüm ve bilinçlenme toplumda başlar. Bir plastiğin toprakta kaç yılda çözüldüğünü, lavabolara dökülen yağların açtığı zararın insanlara anlatılması gerekir. İş dünyasında ise o gördüğümüz dev tesislerin çevreye verdiği zararın önlenmesi için ciddi maliyetleri olan arıtma sistemleri kullanmaları gerekir. Sanayicinin bunu kullanması için devletin teşvikler sunarak oluşacak maliyeti paylaşması gerekiyor. Çünkü çevreye zarar veren sistemlerin önüne geçmek için büyük bir dönüşüm gerekli. Bu dönüşüm büyük bir maliyet anlamına geliyor. Bu dev maliyet için bir orta yol bulunmazsa hiçbir sanayici buna yanaşmak istemez.”

FABRİKALAR ORTAK ARITMA TESİSİ YAPABİLİR

Çevre kirliliğine karşı alınan önlemleri işaret eden Çankaya, son çıkan önlemler hakkında bilgiler verdi:

“Neler yapılıyor? Aksu Çayı haberlerinden sonra bakanlık ve TÜBİTAK gelip duruma müdahale ettiler. Gerekli çalışmaları yapıyorlar. Onun dışında bakanlık artık 7/24 denetlenebilecek şekilde sistemler kuruluyor. Fabrikaların tesislerin bacalarına her türlü atığın atıldığı çıkış noktalarına bu sistemler kurularak kanun dışı her türlü harekette anında müdahale edilecek. Son görüşmeler de fabrikaların ortak bir arıtma sistemi kurarak maliyeti paylaşmaları yönünde bir fikir çıktı.”

“HERŞEY BİREYE VE DOLAYISIYLA TOPLUMA BAĞLIDIR”

Bireysel ve toplumsal bilinçlenmenin hayati önem taşıdığının altını çizen  Çankaya şöyle şu ifadeleri kullandı:

“Aslında herşey bireye ve dolayısıyla topluma bağlıdır. Toplum temiz bir çevre ister ve bunu yüksek sesle talep ederse değişmeyecek hiçbir şey yoktur. Bakınız şehrimizde geri dönüşüm firmalarının sayısı artmaya başladı. Ancak tahminim o yönde ki atık bulabilmek için yurtdışına yönelmek zorunda kaldıkları zamanlar oluyor çünkü toplumumuzda bunun bilinci yok. Camları, pet şişeleri, kâğıdı her birini ayrı ayrı geri dönüştürmemiz lazım.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.