Manşetler
Günün Haberleri
Arşiv
Sitene Ekle
Maraştan Haber
  • Kahramanmaraş
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Asayiş
24
13:44 DEVA Partili Karatutlu Küçük Esnafı Koruyun, Mücbir Sebebi Uzatın
13:35 Kahramanmaraş ve farklı İllerde DEAŞ’a Eş Zamanlı Operasyon
13:28 Kahramanmaraş’ın Tarihi UNESCO Başarısı Konuşulacak
13:23 Aralık Kültür Sanat Yalnız Ardıç Söyleşileri ile Devam Edecek
12:09 Dulkadiroğlu'nda Yeni Cazibe Alanları 2026’da hizmete girecek
12:01 Başkan akpınar 71. Mahalle toplantısını bulanık mahallesi’nde gerçekleştirdi
09:16 Kahramanmaraş’ta iki otomobil çarpıştı: 1’i ağır 2 yaralı
09:14 Büyükşehir İtfaiyesi’nden Kasım’da Bin 104 Olaya Hızlı ve Etkin Müdahale
09:08 Gençlik Enerjisi Sahalara Taşınıyor; Şehre 35 Yeni Halısaha
09:01 Onikişubat Belediyesi 17 Kırsal Mahallede 26 Noktada Yoğun Çalışma Yürüttü
  1. Anasayfa

  2. Foto Galeri

  3. Gündem

  4. Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi

Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi

Türkiye'de sadece Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı Anıt kırsal Mahallesi`nde yetiştirilen dışı karpuz, içi kavun ve tadı salataya benzeyen şelengonun hasıdına bu yıl erken başlandı.
Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi 1 114

Anıt Kırsal mahallesinde yetişen ve dış görünüşü karpuza benzeyen kesilince ortaya çıkan iç görüntüsü ile kavunu tadıyla salatayı andıran şelengonun hasadı, bu yıl önceki yıllara göre yaklaşık bir hafta erken başladı.

Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi 2 214

İlçede tuzlanarak tüketildiği gibi salatalık gibi turşusu da kurulan şelengonun hasadı yaklaşık 45 dereceyi aşan sıcağın altında hasadı yapılıyor. Şanlıurfa`da ve Güneydoğu`da yaygın olarak tüketilmeye başlayan şelengonun olgunlaşmamış, acı olanları ise isilik tedavisinde kullanılıyor.

Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi 3 314

Çok narin bir sebze olan şelengo dalından koparıldıktan kısa bir süre sonra tüketilmediği takdirde tadını kaybederek bozuluyor.

Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi 4 414

Şifalı olduğuna inanılan şelengonun ekimi nisan ayında yapılırken hasadı ise mevsimsel şartlara göre yaz mevsiminde gerçekleştiriliyor.

Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi 5 514

Sıcak hava nedeniyle sabah erken tarlaya giden işçiler, zorlu ve saatler süren çalışmaların ardından tarladaki şelengoları topluyor.

Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi 6 614

Ailesiyle birlikte şelengo toplayan Aziz Kurek, “Nisan ayında ekimine başlıyoruz. Bir hafta, on gün sonra çapasını yapıyoruz. Etrafını temizliyoruz. Yaklaşık 45-50 günden sonra artık ürünler çıkmaya başlıyor. Bizim bu köy bölgesi çok eken bölgeler. Toprağından dolayı, kara kırmızı toprak rutubeti bırakmıyor. Biraz daha nemli. Susuz, organik, ilaç, katkı falan yok. Topladıktan sonra Diyarbakır, Mardin, Kızıltepe'den gelenler var. Onlara veriyoruz. Kalanları da şehre gönderiyoruz. Günde 5 ton ürün çıkabiliyor. Zahmeti çok, kazancı az” dedi.

Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi 7 714

Ürünün tanıtımını istiyorlar
Ürünün günlük olarak nasıl büyüdüğünü de anlatan Kürek,” Biz bunları topladıktan sonra kısım kısım ayırıyoruz. En çok ilgi görenin fiyatı 3 lira, 4 buçuk lira arasında fiyatla satıyoruz. Sabah 4'ünde iş başı yapıyoruz. Traktörü, gübresi de çabasıdır. Elde avuçta kalan bir şey kalmıyor. Bir çok ailenin geçim kaynağı, desteklenmesini istiyoruz. Bir de bu bölgenin olduğu için bir festivalle, devlet kanalıyla tanıtılmasını istiyoruz. Yurt genelinde bunun bir pazar payının oluşması gerekiyor. Tanıtımı olsun ki Türkiye'nin her yerine dağılsın. Pazar payı büyüdükçe üretim de çoğalır” diye konuştu.

Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi 8 814

Hem yeniliyor hem tedavide kullanılıyor
Türkiye'de sadece Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde yetişen şelengonun tarladan toplandıktan sonra 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Salatası, turşusu, dolması ve cacığı yapılabilen şelengo, kabuğu ile birlikte tüketilebiliyor. Ayrıca şelengonun kan şekerini düşürdüğüne ve kandaki toksinleri temizlediğine inanılıyor. Acı olanları ise yörede isilik tedavisinde kullanılıyor.

Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi 9 914
Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi 10 1014
Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi 11 1114
Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi 12 1214
Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi 13 1314
Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık gibi 14 1414
Maraştan Haber © 2012
Anasayfa
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Sitene Ekle
  • Maraş Haberleri
  • Afşin Haberleri
  • Elbistan Haberleri
  • Göksun Haberleri
  • Çağlayancerit Haberleri
  • Ekinözü Haberleri
  • Andırın Haberleri
  • Dulkadiroğlu Haberleri
  • Onikişubat Haberleri
  • Türkoğlu Haberleri
  • Pazarcık Haberleri
  • Nurhak Haberleri
  • Maraş Asayiş Haberleri
  • Maraş Son Dakika
  • Deprem Haberleri
  • Maraş Hava Durumu
  • Kahramanmaraşspor Haberleri
  • Kahramanmaraş Gezilecek Yerler
  • Maraş Yangın Haberleri
  • Maraş Trafik Kazası
  • Gündem Haberleri
  • Son Dakika Haberleri
  • Son Dakika Deprem
Haber Portalı Yazılımı
Maraştan Haber
Haberler
  • Son Haberler
  • Manşetler
  • Kahramanmaraş
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Asayiş
  • Biyografi
  • Spor
  • Dünya
  • Yaşam
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Bilim ve Teknoloji
  • Aktüel
  • Otomobil
  • Kültür Sanat
  • Keşfet
  • Rüya tabirleri
  • Video Haber
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin