Dev Proje Maraş Biberine Çağ Atlatacak

Maraş biberinin bölge halkının ekonomik kalkınmasına katkıda bulunması ve biber sektörünün bölgedeki rekabet gücünü arttırması amacıyla başlatılan dev proje başarıyla sürdürülüyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Temmuz 2018 14:28
Dev Proje Maraş Biberine Çağ Atlatacak

Bu kapsamda üretilen biberler yakın bir zamanda market raflarında yerini alacak.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyetinin ortaklaşa finanse ettiği, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen Maraş Biberi Kümelenme Projesi, bölge halkının ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak ve biber sektörünün bölgedeki rekabet gücünü arttırmayı hedefliyor.

Projeye başta Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yanı sıra, Kahramanmaraş Ticaret Borsası ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın destek verdiği bilgisi paylaşılırken proje detaylarını Proje takım lideri Aytekin Ağır ve Markalama ve Tanıtım Uzmanı Tanju Sunay gazetemizle paylaştı.

2,6 MİLYON EURO’LUK DEV BÜTÇEYE SAHİP PROJE

2017’nin Mayıs ayında başlayan projenin 2,6 milyon Euro’luk bütçeye sahip olduğu bilgisi verilirken hedefler arasında çiftçileri, biber işletmelerini, bölgedeki sivil toplum örgütlerini, ilgili devlet kuruluşlarını, üniversite ve enstitüleri bir araya getirerek, değer zincirinde yer alan tüm aktörlerin katılımıyla araştırma geliştirme, sektörel tanıtım, destekleyici tesislerin kurulması gibi pek çok faaliyete öncülük etmek yer alıyor. Bu iş birliğinin bir sonucu olarak kümelenmede yer alan her bir üyenin üretim maliyetlerinin düşmesi, pazarlama ve rekabet edebilirlikteki avantajlarını artırması hedefleniyor.

Uzun süreli ve ayrıntılı AR-GE çalışmalarının ardından Maraş Biberi hakkında önemli bilgileri gazetemizle paylaşan Aytekin Ağır ve Tanju Sunay’ın ifadeleri şu şekilde:

“Yaklaşık 122,400 dekarlık toplam alanda ekimi yapılan Maraş Biberi, kalite anlamında dünyanın önde gelen baharatlık biberlerinden sayılıyor ve bölgede yaklaşık 800 milyon TL’lik bir ekonomik değer oluşturduğu tahmin ediliyor.

Sağlık faydalarıyla öne çıkan Maraş Biberinin önemli bir özelliği de dünya pazarında bulunan diğer biber mamullerinin aksine, orta acılık seviyesinde olması ve bu sebeple çocuklardan erişkinlere kadar çok geniş bir tüketim kitlesine ulaşabilmesi. Pul biberin egzotik bir ürün olması, antioksidan özelliği, fabrikasyon işlemlerden geçmemesi ya da minimal derecede geçmesi, daha da önemlisi üründe tuz ve yağ dışında katkı malzemelerinin kullanılmamasından dolayı ürünün doğallığı, dünyada hızlı büyüyen trendlere uygunluğu, Maraş Biberi üretim ve ticaretinin önünü açan unsurlardır. Pul biber tüketiminin küresel ölçekte de artış eğiliminde olması da Maraş Biberinin potansiyelini her geçen gün artırmaktadır.”

1-124.jpg

KÜMELENME PROJESİ SEKTÖRÜN TÜM UNSURLARINA ÇAĞ ATLATACAK

Kümelenme projesinin sektörün tüm unsurlarına getireceği faydaları anlatan Ağır ve Sunay “Sektörün ihtiyacı olan finansman kaynaklarının yaratılması için, işletmelere yol gösterici bir misyonla çalışan Maraş Biberi Kümelenme Projesi, aynı zamanda yenilikçi fikirlerin hayata geçirilmesine katkı sağlıyor. Bu sayede ulusal ve uluslararası iş birliği imkanları artıyor. Tam teşekküllü̈ laboratuvar ve ortak paketleme tesisi, sektörün önemli sorunlarına çare oluyor. Ar-Ge çalışmaları yapılıyor, teknolojik gelişmeler sağlanıyor ve yeni ürünler geliştiriliyor. Yaygın eğitim çalışmaları ile küme üyelerine sürekli bilgi akışı sağlanıyor. Tanıtım ve iletişim programları yürütülüyor. Markalama ve etkin pazarlama çalışmaları yapılıyor. İş geliştirme çalışmaları yürütülüyor ve yeni fırsatlar yaratılıyor” şeklinde özetlediler.

2-113.jpg

LOGO ÖNEMLİ

Yakın zamanda market raflarında yer alması hedeflenen Maraş Biberinin logosunun görüldüğü tüm biberleri vatandaşın gönül rahatlığıyla satın alabileceğini ifade eden yetkililer logonun Türk Gıda Kodeksine uygunluk, Kalite standartlarına uygunluk, Gıda güvenliği yönetim sistemi, Periyodik laboratuvar testleri, Uygun üretim teknikleri kullanımı, İdeal depolama koşulları, Tam Hijyen ve Belgelendirme gibi gıda güvenliğinin en önemli bileşenlerinin garanti alındığının belgesi anlamına geldiğini ifade ettiler.

3-140.jpg

“TÜRKİYE DE ŞUAN DA UYGULANAN TEK KÜMELENME PROJESİ”

Konuyla alakalı Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada projenin ortaya çıkış gerekçeleri üzerinde durulurken ülke genelinde tek kümelenme projesi olduğu vurgulandı. İl Müdürü Mustafa Bozkurt’un açıklaması şu şekilde:

“Coğrafi olarak Kahramanmaraş tescili olup Maraş biberi olarak tanımlanan ve yetiştiği coğrafya itibariyle Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa ve Adıyaman illerini kapsayan bir projedir. Projenin amacı ürünün hem kalitesini yükseltmek ve daha da önemlisi kaliteyi muhafaza ederek iç ve dış piyasada sirkülasyonunu sağlamaktır.

Projenin ortaya çıkış gerekçeleri arasında, bu coğrafyada yetişen biberlerin hepsi yöresel isimlerle anılması gibi bir problem vardı. Gerçekte Maraş Biberi olan ürün Antep Biberi Urfa Biberi şeklinde isimlendiriliyordu. Ayrıca halk arasında çeşit sebeplerden dolayı biberin üretimi esnasında hile yapıldığı boya kullanıldığı gibi bir algı söz konusuydu. Tüm bunları ortadan kaldırmak için böyle bir proje hayata geçirildi. Türkiye de şuan da uygulanan tek kümelenme projesi. Ki en zor projelerden biridir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.