Daha güçlü şehir ekonomisi için; İnşaat

Diriliş Haber Gazetesi Ekibi olarak başlattığımız ‘Daha Güçlü Şehir Ekonomisi İçin El Ele’ projesinin 4. sayısında İnşaat Sektörünün şehir ekonomisine katkılarını okurlarımız ile buluşturduk.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ocak 2024 12:51
Daha güçlü şehir ekonomisi için; İnşaat

 Kahramanmaraş’ta son zamanlarda zor zamanlar geçiren inşaat sektörü, kredi oranlarının yüksek olması ve vatandaşların ev almamaları nedeni ile daha da zor duruma girmeye başladı. Aynı zamanda hükümetin bir takım yatırımları beklemeye alması da yatırımlarda zorlanmalara neden oldu. İnşaat sektörü temsilcilerinin sektörün canlanması adına verdikleri en net mesajlardan bir tanesi de KDV indirimlerinin en aza indirgenmesi oldu. Aynı zamanda vatandaşların ev almalarını kolaylaştırıcı kararların inşaat sektörünü ve sektörün 200 alt dalını canlandıracak.

İNŞAAT ŞEHİR EKONOMİLERİNİN TEMEL TAŞIDIR

İnşaat sektörü kendisine bağlı 200’den fazla alt sektörü etkiliyor. İnşaat sektöründe yaşanan durgunluk veya canlılık beraberinde 200 alt sektörü de etkiliyor. İnşaat sektörü şehirlerin ve ülkelerin değişmez ekonomi lokomotifi konumunda yer alıyor. Şehir ekonomilerinin gelişiminin büyük bir oranını inşaat sektörü elinde bulunduruyor. Günümüzde metropol şehirlerin merkezlerinden yükselen gökdelen ve plazalar oldukça yaygınlaşmaya başladı. İstatistiksel olarak verilere bakıldığında bu gökdelen ve plazaların yüksek olduğu şehirlerin ekonomileri gelişmişlik seviyesinde çıtalarını yükseltmiş olarak görünüyor. Kahramanmaraş’ta sektör temsilcilerinin sık sık vurguladığı inşaat sektöründeki durgunluk şehir ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kredi faiz oranlarının yüksek olmasından şikayetçi olan inşaat firmaları, döviz endeksli ürünlerden de şikayetçi durumda.

SİYASETÇİLERDEN KAMU YATIRIMLARI İSTEĞİ

İnşaat sektörü denildiğinde akla sadece konutlar gelmemeli. İnşaat sektörü kendi içerisinde yollar, barajlar, enerji tesisleri olarak farklılıklar gösterebiliyor. Kahramanmaraş’a yapılacak olan bu kamu yatırımları aynı zamanda inşaat sektörüne de canlılık kazandırıyor. Bu projelerde kullanılan demirler, çimentolar, yalıtım malzemeleri gibi çeşitli araç ve gereçler yerli ekonomiye de katkıda bulunuyor. Aynı zamanda kamu yatırımlarında taşeron firmalar tarafından çalıştırılan vatandaşların da ayrı bir istihdamı söz konusu.

Diriliş Haber Gazetesi olarak başlattığımız ‘Daha Güçlü Şehir Ekonomisi İçin El Ele’ projesinde siyasetçilerden en büyük beklenti Kahramanmaraş’a kamu yatırımlarının gelmesi oldu.

RÖPORTAJLARIN TÜMÜNE ŞEHİR EKONOMİSİ HASHTAG'I ALTINDA ULAŞABİLİRSİNİZ 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.