Çırak “Durmadan devam edeceğiz”

Çırağın Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çırak, İnşaat sektörüne ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Ocak 2021 21:49
Çırak “Durmadan devam edeceğiz”

Çırak, bugüne kadar Kahramanmaraşlılara kazandırdıkları konutları işaret ederek, “Kuruluşumuzdan bu zamana kadar 4 bin 500 aileyi ev sahibi yaptık ve durmadan devam edeceğiz. Vatandaşlarımızı ev sahibi yapma konusunda oldukça iddalıyız” dedi.

ÇIRAĞIN İNŞAAT’TAN BAHSEDER MİSİNİZ?

İnşaat sektöründe 2007 yılından bu yana aktif olarak faaliyet gösteriyoruz. Günümüze kadar ortalama 4 bin 500 ün üzerinde konut teslim ettik. Son 4 yılda yıllık 400 ile 500 arasında konut inşa ettik. Çalışmalarımıza durmadan devam edeceğiz. Vatandaşlarımızı ev sahibi yapma konusunda oldukça iddalıyız.

2019 YILI İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN DURAĞAN BİR YIL OLDU. 2018 YILINDAN GELEN DALGALANMALAR VARDI.  SEKTÖRÜN 2019 YILI NASIL GEÇTİ?

10 Ağustos 2018 sürecinden önce sektörün kendi içindeki hatalardan kaynaklanan arsa maliyetleri gibi sebeplerle dalgalanmalar oluyordu. Bununla beraber;  10 Ağustos süreciyle başlayan, Dolar kurunun artması, faizlerin yükselmesi, artan maliyetler, bazı firmaların iflas etmesi yeni projelerin başlanmaması, konutun yatırım alanı olmaktan çıkması, sebebiyle, sektördeki güvenin kayıp olmasına neden oldu.  Bu duruma genel olarak bakıldığında 2019 yılı inşaat sektörü açısından ilk 7-8 ay toparlanma ve durağan süreç geçirirken özellikle kamu bankalarının faiz indirimiyle son 3-4 ayda olan hareketlilik piyasaları biraz rahatlattı diyebiliriz.

ÇIRAĞIN GROUP OLARAK NASIL BİR YILI GERİDE BIRAKTINIZ?

2018 yılından sonra faizlerin yükselmesiyle beraber kısmen de olsa biz de Çırağın Group olarak etkilendik. Bu durum her firmada olduğu gibi bizimde satışlarımıza yansıdı. İlk 3-4 aylık sürede durağan bir dönem yaşadık ama sonrasında satışlarımız iyiydi özellikle kamu bankalarının faiz indirimini başlattığı süreçten sonra hareketliliğimiz arttı. Biz üretme konusunda hiçbir zaman duraklamadık. Sadece elimizde ki stokları bitirmek için 2-3 aylık bir süre de inşaatımızda yavaşlama meydana geldi. Son 7-8 ay içerisinde Kahramanmaraş’a yine en fazla projeyi başlatan firma konumuna eriştik. Burada halkın bize göstermiş olduğu teveccühden çok memnunuz. Piyasanın kötü olduğu dönemde dahi insanlar bize güvendi ve alışverişini yaptı.. Kampanyalar ve indirimler yaptığımızda her zaman karşılığını aldık. Bu sektörde Kahramanmaraş’ta bir numarayız diyebilirim. Çünkü biz insanların memnuniyet konusuna bakıyoruz. Bizde birinci planda para kazanmak değil memnuniyet kazanmak bulunuyor. Biz zarar ediyoruz diye bir işi yarım bırakmıyoruz. Özellikle kampanya yaptığımız dönemlerde derdimiz sadece daire satmak değildi, ekonominin biraz daha hareketlenmesi adına, ülkenin ekonomisine katkı adına bir sürece girdik. Bundan da güzel bir sonuçlar aldık.

Enflasyonla mücadelede biz baştan sona kadar ülkemizin yanında olduk. Hem istihdamımızı koruduk hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaya çalıştık.

2020 YILINDAN NELER BEKLİYORSUNUZ? İÇİNDE BULUNDUĞUNUZ SEKTÖRLERDE HAREKETLİLİK OLACAK MIDIR?

2020 yılından beklentilerimiz çok büyük. Çünkü biz bunun yansımalarını Ekim-Kasım aylarında Türkiye çapında satış rekorları kırarak gördük. En büyük etken faiz oranlarının düşmesiydi. 2’nci bir olay hala tapu harçlarının yüzde 3 olması. Yılbaşından sonra yüzde 4 olma ihtimali var. Yüzde 18’lik KDV’nin yüzde 8 de kalması, bunlar müşterileri etkileyen önemli faktörlerdir. Bu 2020’nin bir işaretidir. Çünkü artık stoklar bitti, yeni üretimler ve talepler var. Halkımız hala konut ihtiyacını karşılamış değil. Yıllık yapılan düğün sayılarına baktığımız zaman zaten konutların lazım olduğunu görüyoruz. Bizim özellikle hitap ettiğimiz kesim dar gelirli ve orta gelirli vatandaşlarımızdır. Faiz oranlarının bu şekilde gittiği sürece çok iyi olacağını düşünüyorum

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.